Neurophysiological mechanism of attachment style: Event-related potential study during facial expression processing
Yetişkin bağlanma stillerinin nörofizyolojik temelleri: Yüz ifadelerinin işlenmesi sırasında olay-ilişkili beyin potansiyellerinin (ÖİP) değerlendirilmesi
  1. Tez No: 497895
  2. Yazar: SİMGE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN IRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin bağlanma stilleri, Olay-ilişkili potansiyeller, Emosyonel bilgi işleme, Yorumlama yanlılığı, Bellek yanlılığı, Adult attachment style, Event-related potentials, Emotional information processing, Interpretation bias, Memory bias
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Önceki çalışmalar, emosyonel bilgi işleme süreçlerinde bağlanma ile ilişkili farklılıklara işaret etmektedir. Fakat, az sayıda çalışma yetişkin bağlanmasında emosyonel bilgi işleme süreçlerinin nöral birleşenlerini incelemiştir. Bu çalışmanın amacı, yetişkin bağlanmasında emosyonel yüzlerin (mutlu, kızgın ve şaşırmış) yorumlanması ve hatırlanması sırasındaki bilgi işleme süreçlerinin davranışsal ve nöral bağlantılarını incelemektir. 39 katılımcı, kendini değerlendirme ölçeklerini (ECR-R, STAI, DERS ve DASS) ve yorumlama (Aşama 1) – tanıma (Aşama 2) aşamalarını içeren yüz ifadeleri testini tamamlamıştır.Test sırasında, davranış (tepki ve tepki süresi) ve olay-ilişkili potansiyellerin (OİP) ölçümleri alınmıştır. N100, P200, N200 ve P300 zirvelerinin genlik ve latans değerleri orta hat elektrot alanı (Fz ve Cz and Pz) için birinci aşamadaki tüm tepkiler ve ikinci aşamadaki doğru ve yanlış tepkiler altında incelenmiştir.Ek olarak,ikinci aşama sırasında,aynı elektrot alanındaki FN400 zirvesi de incelenmiştir. Bulgular, her iki aşama sırasında, bağlanma grupları arasında nöral düzeyde istatiksel olarak anlamlı bilgi işleme farklılığına işaret etmemiştir. Ancak, görsel ÖİP analizleri bu farklığı göstermiştir. İlk aşamada, kaygılı bağlanma, kaçıngan bağlanma grubuyla karşılaştırıldığında, mutlu ve kızgın yüzlere karşı fronto-central alanlarda daha büyük N100 genliği ve ilerleyen süreçlerde kızgın ve şaşırmış yüzlere karşı central bölgelerde daha büyük N200 genliği göstermiştir. Şaşırmış yüzler ise her bir bağlanma grubu için farklı elektrot lokasyonlarında olmak üzere büyük N100 genliği yaratmıştır. İkinci aşamada, kaçıngan bağlanma, kaygılı bağlanma grubuna göre, orta hat elektrot alanında önceden gösterilen kızgın ve şaşırmış yüzlere daha büyük N100 ve N200 genlikleri göstermiştir. Daha önce gösterilen mutlu yüzler ise her iki bağlanma grubu için farklı elektrot alanlarında büyük N100 ve N200 genlikler ortaya çıkarmıştır. İlerleyen süreçlerde ise, kaygılı bağlanma grubu tüm emosyonel yüzlere daha büyük FN400 genliği göstermiştir. FN400 latans farklılıkları, bağlanma grubu emosyon türü etkileşimdeyken anlamlıdır. Kaçıngan bağlanma grubunda şaşırmış yüzlere ve kaygılı bağlanma grubunda ise kızgın yüzlere karşı geçiklemeli FN400 latansı bulunmuştur. Davranışsal düzeyde, bağlanma grupları emosyonel yüzlerin yorumlanmasında emosyonel değerlik farkı olmaksızın ayrışmış; kaçıngan bağlanma grubunda positif yorumlama ve kaygılı bağlanma grubunda ise negatif yorumlama eğilimi bulunmuştur İkinci aşamada ise, her bir bağlanma grubunda eski/yeni emosyonel yüz farklılıkları ortaya çıkmıştır. Kaygılı bağlanma grubunda mutlu ve kızgın yüzler ve kaçıngan bağlanma grubunda ise tüm yüz uyaranlarına karşı geri çağırma zorlukları bulunmuştur. Bulgular ikincil bağlanma stratejileri çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Previous studies indicated attachment-related differences in emotional information processing. However, few studies investigated the neural correlates of emotional information processing in adult attachment. This study aims to investigate both behavioural and neural correlates of emotional information processing in adult attachment during interpretation and recognition of emotional faces (happy, angry and surprised). 39 participants completed self-reports (ECR-R, STAI, DERS and DASS) and also facial expression task including interpretation (Phase 1) and recognition (Phase 2) phases. Behavioural measures (response and RTs) and ERPs were recorded during the task. The amplitude and latency values of N100, P200, N200 and P300 at midline electrodes (Fz, Cz and Pz) were investigated for all responses in Phase 1 and for correct/incorrect responses in Phase 2. Additionally, during Phase 2, ERP analyses also focused on the FN400 peak at the same electrode sites.At neural level, the findings did not reveal statistically significant information processing differences among attachment groups during both phases of task but visual analysis of ERPs did. In Phase 1, attachment anxiety groups displayed larger N100 amplitudes to happy and angry faces over fronto-central sites and larger N200 amplitudes to angry and surprised faces over central locations, compared with attachment avoidance group. Surprised faces modulated larger N100 amplitudes at different electrode locations for each attachment groups. In Phase 2, attachment avoidance group displayed larger N100 and N200 amplitudes over midline locations in response to old angry and surprised faces, compared with attachment anxiety group. Old happy faces modulated larger N100 and N200 amplitudes at different electrode locations for each attachment group. At later stages, attachment anxiety group displayed larger FN400 amplitudes in response to all types of emotional faces. Also, the differences in FN400 latency were significant when attachment style interacted with emotion type, as reflected in a delayed FN400 latency to surprised faces for attachment avoidance and to angry faces for attachment anxiety. At behavioural level, attachment groups differed in the interpretation of emotional faces, regardless of valance of the stimuli. The findings indicated a positive-interpretation tendency in attachment avoidance and a negative- interpretation tendency in attachment anxiety to all types of emotional stimuli. In Phase 2, behavioural findings revelaed old/new emotional face differences in each group. Retrieval difficulties were found in attachment anxiety for happy and angry faces and attachment avoidance for all types of faces. The findings were discussed in in the context of secondary attachment strategies.