An empirical study of supply chain sustainability in Turkish automotive sector
Türk otomotiv sektöründe tedarik zinciri sürdürülebilirliğinin görgül çalışması
  1. Tez No: 497993
  2. Yazar: SEFER BURAK KACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SEZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Regresyon Analizi, Tedarik Zinciri Sürdürülebilirliği, Tedarik Zinciri Performansı, Tedarik Zinciri Riskleri, Belirsizlik, Regression Analysis, Supply Chain Sustainability, Supply Chain Performance, Supply Chain Risks, Uncertainty
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüz dinamik şartlarında, firmaların tedarik zinciri kırılganlıklarına karşı tedarik zinciri operasyonlarını daha iyi kontrol etmeleri bir gereklilik haline gelmiştir. İş çevresi, tedarik zinciri riskleri, tedarik zinciri kırılganlığı, tedarik zinciri performans ve sürdürülebilirliği arasındaki ilişkiye literatürde fazla değinilmemiştir. Bundan dolayı, bu çalışmayla tedarik zinciri değişkenlerinin tedarik zinciri performans ve sürdürülebilirliğine etkisini ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Kavramsal model, 6 ana yapıyla beraber 10 araştırma hipotezinden oluşmaktadır: Tedarik Zinciri Belirsizliği, Tedarik Zinciri Riskleri, Tedarik Zinciri Performansı, İşbirlikçi Planlama Sistemleri, Tedarik Zinciri Kırılganlığı ve Tedarik Zinciri Sürdürülebilirliği. Hipotezler, Türkiye'de faaliyet gösteren 213 adet yerli ve yabancı otomotiv firmasıyla görgül olarak test edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları; tedarik zinciri sürdürülebilirliğinin aslen tedarik zinciri performansı, işbirlikçi planlama sistemleri ve tedarik zinciri kırılganlığından etkilendiğini göstermektedir. Bu çalışmanın bulguları; tedarik zinciri alanında çalışan yöneticilere, sürdürülebilir tedarik zincirindeki dinamikleri anlamak için gerekli bakış açısını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In current dynamic environment, it has become a necessity for firms to better control their supply chain operations against supply chain vulnerabilities. Little consideration has been paid to the relationship between business environment, supply chain risks, supply chain vulnerability, supply chain performance and sustainability. Hence, we aim with this study to unveil the influence of supply chain variables on supply chain performance and sustainability. The proposed model consists of 10 hypotheses to disclose the relationship between 6 main constructs; Supply Chain Uncertainty, Supply Chain Risks, Supply Chain Performance, Collaborative Planning Systems, Vulnerability, and Supply Chain Sustainability. The hypotheses are validated by empirical study with 213 domestic and foreign automotive companies operating in Turkey. The results of this dissertation reveals that supply chain sustainability is primarily affected by supply chain performance, collaborative planning systems, and supply chain vulnerability. The findings of this study could provide the necessary point of view for the managers working in supply chain management area to comprehend the dynamics behind sustainable supply chains.