Örgütlerde bilgi yönetimi sürecinde bir dinamik olarak örgütsel zeka etkinliğinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişki üzerine bir araştırma
Knowledge management on process in organizations as a dynamic, identify the efficiency of organizational intelligence and empirical study on the relationship between them
  1. Tez No: 498016
  2. Yazar: SELÇUK GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Zeka, Bilgi Yönetimi, Organizational Intelligence, Knowledge Management
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Her bireyin bir zekası olduğu gibi her örgütün de bir zekası vardır. Bu zeka örgütsel zeka (OI) olarak adlandırılmaktadır. OI çoklu zeka kuramı ve duygusal zeka kuramından esinlenmiş ve çok boyutludur. Bu araştırmanın amacı OI ile birlikte boyutları ve bilgi yönetimi (KM) ile süreçleri arasında bir ilişki olduğunu kanıtlamak ve OI farkındalığını arttırmaktır. Ayrıca demografik faktörlerin OI ile birlikte boyutları ve/veya KM ile birlikte süreçleri üzerine etkisi olup olmadığı sorgulanmıştır. Araştırmada KM performansı ve OI düzeyinin ölçülmesi için iki ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekler Çetinkaya tarafından geliştirilmiş Bilgi yönetimi performansı ölçeği ve Ekici vd. tarafından geliştirilmiş OI düzeyi ölçeğidir. Verilerin analiz edilmesinde SPSS 15.0 programı ve model oluşturulmasında AMOS 24.0 programı kullanılmıştır. Öncelikle, ölçeklerin geçerlilik ve güvelilirlik testleri başarılı bir şekilde yapılmıştır. Ardından, boyutlarının belirlenmesi için faktör analizi yapılmıştır. İstatistiksel bilgileri görmek için frekans dağılımı, normallik dağılımı ve çapraz tablolar gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. OI ve boyutları ile KM ve süreçleri arasında bulunan ilişkileri ortaya çıkartmak için regresyon ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Demografik faktörlerin OI ve boyutları ile KM ve süreçlerini etkileme durumları ile T-testi ve Anova analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda OI ile KM arasında bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Just as every individual have intelligence, Organizations have intelligence. This intelligence has been named Organizational Intelligence (OI). OI has inspired from the emotional intelligence and multiple intelligence theories and it is multi-dimentional. OI has 7 accepted dimentions. The aim of this study is to prove that there is a relationship between OI with its multi-dimentions and KM with its processes, and improve the awareness of OI. Furthermore; it has questioned wheather demographical factors are any effects on OI with its multi-dimentions and/or KM with its processes. In this study, two scales are used in order to estimate KM performance and level of OI. These scales are KM Performance Scale which was developed by Çetinkaya, and Level of OI Scale which was developed by Ekici et al. SPSS 15.0 program has been used for analyze data and AMOS 24.0 program has been used for create model. Fistly, validity and reliability of scales have been done successfully. Then, to determine the dimentions factor analysis has been done. In order to see statistical information, descriptive statistics such as frequencies, explore and crosstabs have been used. In order to discover the relationship between OI with its multi-dimentions and KM with its processes, Linear Regression and Bivariate correlation analyzes have been used. Furthermore; To reveal if demographical factors are any effect on OI with its multi-dimentions and/or KM with its processes One Sample T-Test and One Way Anova. After analyes, it is proved that there is a relationship between OI and KM.