İlköğretim düzeyindeki okullarda afet ve acil durum planının içeriği ve mevcut durumunun değerlendirilmesi: Çanakkale ili örneği
Assestment of contents and current situation of disaster and emergency plans for elementary schools
  1. Tez No: 498266
  2. Yazar: DİDEM YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN CÜNEYT ERENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Acil Durum, Plan, Çanakkale, Okul, Analiz, Disaster, Emergency, Plan, Çanakkale, School, Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğal Afetlerin Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Türkiye, her yıl çok sayıda afet meydana gelen ülkelerden biridir. Ülkemizin büyük bir bölümü deprem bölgesinde bulunmaktadır. Geçmişte karşılaşılan, büyük zararlar veren afetlere baktığımızda; afet sırasındaki çalışmalara önem verilirken, afet öncesi zarar azaltma ve hazırlık evrelerinde sorunlar yaşandığını görülmektedir. Bu nedenle, afet anında kayıpları en aza indirmek için, zarar azaltma ve hazırlık evrelerini kapsayan okul afet ve acil durum planlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı ilköğretim okulları için hazırlanmış olan afet ve acil durum planının içeriği ile uygulanması arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın örneklemini, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olan toplam 16 adet ilköğretim düzeyindeki okulun yöneticileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacının litaratür taraması yaparak oluşturduğu 17 soruluk 3'lü likert ölçeği ile hazırlanan anket kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde, SPSS istatistik programı kullanılarak, frekans analizi yapılmıştır. Uygulanan analizler sonucunda; araştırmanın yapıldığı okul yöneticilerinin %62,5'i afet sırasında kullanılacak ekipmanlarının yetersiz olduğunu, %12,5'i ekipmana sahip olmadıklarını belirtmişlerdir. Okulların %56,3'ünde afet sırasında gerekli olan sığınakların olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın yapıldığı okulların, afet planının işlerliği yüksek seviyede (2,58) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey is one of the earthquake-prone countries. A large part of our country is located in the earthquake zone. When looking at disasters encountered in the past, which have caused great damage; while giving importance to the disaster-related work, it can see that there are some problems in the pre-disaster damage reduction and preparatory stages. For this reason, disaster and contingency plans including the phases of damage reduction and preparation are needed in order to minimize the losses in the moment of disaster. The purpose of the study is to determine the relationship between the content of the disaster and emergency plan prepared for primary schools and their application. The sample of the research consists of 16 primary school level administrators who are affiliated to Çanakkale Provincial National Education Directorate. As a tool of collecting data, the researcher performed a literature search to prepare a questionnaire including 17 questions which has been prepared by using 3-point Likert scale. In the statistical analysis of the obtained data, frequency analysis was performed using SPSS statistical program. As a result of the analyzes carried out; 62.5% of the school administrators surveyed stated that the equipment to be used during the disaster was insufficient and 12.5% of them did not have equipment. 56.3% of the schools have reached the result that there are no shelters needed during the disaster. At the schools where the study was conducted, the disaster plan was found at a high level (2.58).