6360 sayılı kanun kapsamında mahalleye dönüşen köyler: Yapısal ve işlevsel açıdan bir inceleme (Manisa örneği)
Villages transformed into neighborhood within the scope of law numbered 6360: Structural and functional researched on Manisa
  1. Tez No: 498676
  2. Yazar: FATMA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER NEGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 6360 sayılı kanun, köy yönetimi, mahalleye dönüşen köyler, mahalle yönetimi, Manisa örneği, Law numbered 6360, village administration, villages transformed into the neighborhood, neighborhood, neighborhood administration, Manisa for example
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Mahalle, belediye sınırları içerisinde en küçük yerleşim yeridir. Mahalle yönetimi, hem yerel yönetim hem de merkezi yönetim içerisinde yer alan yönetim birimidir. Osmanlıda olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir yere sahip, yapısal ve işlevsel olarak bir bütünü oluşturmaktadır. Birçok kanuna konu olan mahallenin, 6360 sayılı Kanunla 30 büyükşehirde köylerin mahalleye dönüşmesiyle önemi artmıştır. Bu dönüşümle kırsal alanı ifade eden ve 442 sayılı Köy Kanunu'na tabi köyler, tüzel kişiliklerini kaybetmiştir. Kent yönetimine dahil olmuştur. Mahalle sayısı artarken köy sayısı azalmıştır. Köylerin mahalleye dönüşmesiyle gelen değişikliklerle 6360 sayılı kanun, literatürde geniş yer bulmuştur. İyi veya kötü eleştirilere konu olan bu değişim ve dönüşümün uygulamadaki yeri bu çalışmaya konu olmuştur. Kanunun yeni mahallelere etkisi araştırılmış ve Manisa'nın Köprübaşı ve Selendi ilçesindeki bazı yeni mahallelerde vatandaşın hizmetsel ve yönetsel olarak memnuniyetinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Görüşme formu yönteminin kullanıldığı çalışmada, kanunun olumsuz etkileriyle ilgili farkındalık oluşturulmak istenmiştir. Çalışma kapsamında, ilk bölümde mahalle ve mahalle yönetimi açıklanmış, Osmanlı'da ve Türkiye'de mahalle, mahallenin işlevsel ve yapısal durumu ele alınmıştır. Mahalle yönetimiyle ilgili sorunlar yer almıştır. İkinci bölümde Türkiye'de büyükşehir deneyimi, 6360 sayılı kanun ve 6360 sayılı kanunla büyükşehirlerdeki köylerin mahalleye dönüşümü, köylülük ve kentlilik kavramlarının değişiminden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise Manisa örneğinde 6360 sayılı kanunla mahalleye dönüşen köyler üzerine görüşme formu çalışması yapılmıştır. Görüşme formu sonuçlarında bu kanunun, yönetici ve vatandaş tarafından henüz anlaşılmadığı, hizmetsel ve yönetsel olarak köyler için yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The neighborhood is the smallest settlement within the municipal boundaries. Neighborhood administration is the administration unit in both local and central administration. Neighborhood has important status in Turkey like in Ottoman Empire and it creates a whole as structurally and functionally. The importance of the neighborhood which is the subject of many laws increased by the villages transformed into the neighborhood within the scope of law numbered 6360 within 30 metropolitans. Villages which represented the rural area and which is subject to Village Law numbered 442. While the number of neighborhood has increased, the number of village has decreased. With the changes that the villages transformed into the neighborhood, law numbered 6360 was entered in the literature. Status in practice of this change and transformation which is subject to good or bad criticism was subject of the study. The effect of the law on new neighborhoods has been researched and measurement of citizen's satisfaction is purposed related to service and administrative. In some new neighborhoods in Manisa's Köprübaşı and Selendi districts. Awareness related to negative effects of law was targeted in the study in which the survey method was used. The scope of the study, in the first chapter neighborhood and neighborhood administration explained in Ottoman Empire and in Turkey, neighborhood functional and structural essentials of neighborhood was mentioned. The problems related to neighborhood administration were emphasized. In the second chapter metropolitan experience in Turkey. Law numbered 6360 and neighborhood transformation of village with law numbered 6360 in metropolitan provinces, the change of peasantry and urbanity concepts were presented. In the third chapter survey studyconducted related to villages transformed into neighborhood within the scope of law numbered 6360 in Manisa for example. In the survey results, this law was not well understood by the administrator and the citizen and it was concluded that the administration was inadequate for the villagers as administrative and service.