Kontrol odağı düzeyinin mesleki kararlılığa etkisi: Lise öğrencileri üzerinde bir araştırma
The effect of the focus of control level on high school students' career deci̇si̇ons
- Tez No: 498843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Kararsızlık, Meslek Seçimi, Kontrol Odağı, İç Denetim Odağı, Dış Denetim Odağı, Kariyer Kararı, İçsel Kontrol Odağı, Dışsal Kontrol Odağı, Career Decision-Making, Focus of Control, External Focus of Contol, Internal Focus of Contol
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinin kontrol odağı düzeylerinin mesleki kararlılığa etkisini gözlemlemektir. Bu araştırmanın örneklemini İstanbul, Isparta, Erzurum ve Malatya'daki seçilmiş okul türlerinden 11. Ve 12. sınıf 473 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Mesleki Karar Envanteri, Kontrol Odağı kullanılmış olup, elde edilen veriler SPSS 24.0 istatistik paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Analizlerden çok sayıda bulgular elde edilmiş olup bunlardan en çarpıcı olanları şu şekilde sıralanabilir: Dışsal kontrol odağı ile kariyer karar vermenin alt ölçekleri (İçsel çatışma, dışsal çatışma, kendini yeterince tanımama, meslek ve alan bilgisi eksikliği) arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir. İçsel denetim odağının, kariyer karar verme alt ölçeklerini etkilediğine dair istatistiksel olarak anlamlı her hangi bir bulguya ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to determine the relationship between perception of focus of control and career decision: for high school student.The study sample involves 11.th and 12.th 473 high school students from İstanbul, Isparta, Erzurum ve Malatya. In the present study, the data was collected through the scale of Career Decision, Focus of Control. SPSS 24.0 programs were used in analysis of the data. External focus of contol effect positively on career decision. On the other hand we aren't able to achieve statically significant evidence that internal focus of contol effect positively on career decision.