The role of event centrality and solidarity in the prediction of posttraumatic stress and posttraumatic growth among the survivors of 10th october terrorist attack
Olayın merkeziyeti ve dayanışmanın 10 ekim terör saldırısı'nda hayatta kalanların travma sonrası stress ve travma sonrası büyüme düzeyleri üzerindeki yordayıcı rolü
  1. Tez No: 498884
  2. Yazar: ELİF NUR YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR TANYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Terör saldırıları, Travma, Olayın merkeziyeti, Dayanışma, Terrorist attacks, Trauma, Event centrality, Solidarity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Terörizm ve politik gerilimler, Türkiye dahil; dünyadaki bir çok ülkeye etki etmektedir. Bu gerilimlerin sonucu olarak ortaya çıkan terör saldırılarının insanların fizyolojik ve psikolojik durumları üzerinde önemli etkileri vardır. Bu çalışma 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara'da, Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi'ne yönelik gerçekleşen terör saldırısının, saldırıya direk maruz kalıp hayatta kalanlar üzerindeki psikolojik etkilerine odaklanmaktadır. Bu çalışma olayın merkeziyeti ve dayanışmanın, travma sonrası stres ve travma sonrası büyüme üzerindeki yordayıcı rolünü araştırmaktadır. Bu çalışmaya yaşları 19 ile 58 arasında değişen, 60 kişi (27 kadın, 33 erkek) katılmıştır. Bütün katılımcılar kendilerini aktivist olarak nitelemektedir. Araştırmanın sonuçları, olayın merkeziyetinin travmatik stres ve travmatik büyümeyi yordadığını göstermektedir. Travmatik olayın merkeziyeti ne kadar yüksekse, travma sonrası stres ve travma sonrası büyüme oranları da o kadar yüksek bulunmuştur. Bunun yanında, travmatik stress ve travmatik büyüme arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Dayanışma değişkeninin, travma sonrası stress ve travma sonrası büyüme değişkenleriyle ilişkisiz olduğu saptanmıştır. Çalışmanın travma ve politik aktivizm anlayışı çerçevesindeki implikasyonları ve eksiklikleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Terrorism and political conflicts have affected many countries in the world, including Turkey. Terrorist attacks which emerge from these conflicts have many effects on people's physiological and psychological states. The present study focuses on trauma-related psychological experiences among the survivors of a terroristic attack. The attack took place in Ankara on the 10th of October, 2015, and targeted the Labour, Democracy and Peace Meeting. This study examines the roles of event centrality and solidarity on the levels of Post- Traumatic Stress Disorder (PTSD) and Post-Traumatic Growth (PTG) among survivors. 60 adults (33 male, 27 female), between 19 and 58 years participated in the study. All participants identified themselves as activists. The results of the study showed that event centrality predicted post-traumatic stress and post-traumatic growth significantly. The more a traumatic event was central to one's identity and life story, the more he or she developed post-traumatic stress and post-traumatic growth. Furthermore, positive correlation between post-traumatic stress and post-traumatic growth was found. Solidarity was not found to correlate with post-traumatic stress or post-traumatic growth. The implications of these results for our understanding of trauma and activism, as well as the limitations of the current study were discussed.