Obez ve sağlıklı bireylerde depresyon, anksiyete ve gece yeme özelliklerine göre idrar 6-hidroksi melatonin sülfat düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of urinary 6-hydroxymelatonin sulphate levels according to depression, anxiety and night eating characterics in obese and healthy individuals
- Tez No: 499117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TAYMUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Melatonin, Obezite, Anksiyete, Gece Yeme Sendromu, BKİ, Melatonin, Obesity, Anxiety, Night Eating Syndrome, BMI
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
AMAÇ: Obezitenin dünya genelinde sıklığı artmaktadır. Obeziteye depresyon, anksiyete bozuklukları ve gece yeme sendromu eşlik edebilir. Literatürde, melatonin düzeyinin bu durumlardan en çok hangisiyle ilişkili olduğunu inceleyen bir çalışmaya rastlamadık. Çalışmamızda bireylerin obezite, depresyon, anksiyete, gece yeme ve uyku kaliteleri yönünden melatonin düzeyinin bir göstergesi olan idrar 6-hidroksimelatoninsülfat (6-OH MS) düzeylerinin nasıl değiştiğiyle birlikte bunlardan en çok hangisiyle ilişkili olduğunu araştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM:Çalışmaya 20-49 yaş aralığında, beden kitle indeksi (BKİ) 35'ten büyük obez (n:54) ve BKİ 25'ten küçük sağlıklı gönüllü kontrol (n:19)grupları aldık. DSM-IV TR'ye göre yapılandırılmış klinik görüşmesi (SCID-I) ve Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HDDÖ) araştırmacı tarafından uygulandıktan sonra katılımcılar Olgu Rapor Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ),Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI I-II) ve Gece Yeme Anketini (GYA) doldurmuşlardır. Katılımcılardan sabah ilk idrar örnekleri alınarak 6-OH MS düzeylerinin bakılacağı güne kadar -80ºC'de saklanmıştır. İdrar 6-OH MS düzeylerine Enzyme-Linked Immunosorbent Assay(ELISA) yöntemi ile bakılmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda tüm obezlerin (n:54) idrar 6-OH MS düzeyi kontrol grubundan (n:19)istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. ANOVA sonuçlarına göre,depresif özellikli obez(n:19), depresif özelliği olmayan obez(n:35) ve kontrol(n:19) gruplarının idrar 6-OH MS düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Ancak ANCOVA ile STAI-I puanları kontrol altında tutularak analiz tekrarlandığında gruplar arasındaki 6-OH MS düzey farklılıkları ortadan kalkmıştır. 6-OH MS düzeyleriyle ilişkili faktörlerin yordanması için çok değişkenli lineer regresyon analizi uygulanmıştır.Regresyon analizinde de en ilişkili yordayıcılar sırasıyla STAI-I ve BKİ bulunmuştur.Kontrol(n:19) grubunun idrar 6-OH MS düzeyleri, gece yeme sendromu(GYS) olan obezlerden (n:7) ve GYS olmayan obezlerden (n:47)anlamlı derecede yüksektir.GYS olan obezlerin (n:7) idrar 6-OH MS düzeyleri GYS olmayan obezlerden (n:47)düşük olmasına karşın fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.PUKİ puanlarına göre yapılan gruplandırmada ise idrar 6-OH MS düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. SONUÇ: Obez ve sağlıklı bireylerin idrar 6-OH MS düzeyleri depresyon, anksiyete, gece yeme ve uyku kalitesi özelliklerine göre incelendiğinde en fazla sırasıyla anksiyete düzeyi ve BKİ ile ilişkili olarak azalmıştır.Sonuçların genellenebilmesi için anksiyete belirtileri ve obezitesi olan bireylerde melatonin düzeylerinin incelendiği daha çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: Obesity prevalence has been increasing around the world. Depression, anxiety disorders and night eating syndrome may coexist with obesity. In the literature, there has been no study addressing which factor among comorbid diseases afore mentioned are most related to melatonin level. In our study, we have investigated not only how 6-hidroxymelatoninsulphate (6-OH MS), an indicator of the melatonin level, may vary with depression, anxiety, night eating situation and the sleep quality but also which factors primarily correlate with 6-OH MS. MATERIALS AND METHODS: We have organized obese group (n:54) consists of the individuals between 20 and 49 whose bmi are bigger than 35, and healthy volunteer controls (n:19) between 20 and 49 whose bmi are are less than 25. After Structured Clinical Interview for DSM-IV TR (SCID-I) and Hamilton Depression Scale Rating (HDSR) have been conducted by clinicians, the participants have answered the case report form, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), The State-Trait Anxiety Inventory (STAI I-II) and Night Eating Questionnaire (NEQ).First morning urine samples have been collected and preserved at -80ºC until the experiment has been conducted with Enzyme-Linked Immunosorbent Assay(ELISA) method. RESULTS: The Urinary 6-OH MS levels are significantly lower in the obese group (n: 54) than in the control group (n: 19). According to ANOVA results, the urinary 6-OH MS levels of the control group (n: 19) has been found significantly higher than the levels of both two groups consist of obese volunteers with Night Eating Syndrome (NES) (n = 47) and non-NES obese volunteers (n: 47). However, the findings are transformed to non significant when ANCOVA is applied and STAI-I is designed as covariate. Multiple Linear Regression has been applied to determine which factors are effective on 6-OH MS level. Even Multiple Linear Regression results have revealed that STAI-I is the strongest factor on urinary 6-OH MS levels in the study. There was no statistically significant difference between 6-OH MS levels when the groups are designed according to Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI). CONCLUSIONS: Urinary 6-OH MS levels of obese and healthy subjects decreased when compared to depression, anxiety, night eating and sleep quality characteristics, respectively, in the order of anxiety level and BMI. To generalize the results, a great number of studies examining melatonin levels in individuals with anxiety and obesity are needed.