Sekiz haftalık plyometrik antrenmanların badmintoncularda aerobik ve anaerobik güç üzerine etkisi
Eight-week plyometric training in badmintoncourt effect on aerobic and anaerobic power
- Tez No: 499200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobik, Anaerobik, plyometrik antrenman, Aerobic, Anaerobic, Plyometric training
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı sekiz haftalık plyometrik antrenmanların badmintoncularda aerobik ve anaerobik güç üzerine etkisinin İncelenmesidir. Araştırmaya, erkek badminton oynayan 22 deney, 22 kontrol grubu olmak üzere toplam 44 erkek sporcu gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 19,34 ±1,08 yıl, vücut ağırlığı ortamlamaları 68,83 ± 4,01 kg, boy uzunluğu ortalamaları 171,84±6,34 cm, olarak belirlenmiştir.Araştırmada deney ve kontrol grubu düzenli olarak 8 hafta süresince normal badminton antrenmanlarına devam ederken, deney grubunu oluşturan erkeklere bu çalışmalarla beraber haftada iki gün ortalama 15dk. plyometrik antrenman çalışması uygulanmıştır. Uygulamadan önce tüm deneklerin dikey sıçrama, Bruce test, ve wingete testi yapılarak ön test ölçümleri alınmış ve iki grup oluşturulmuştur. Sekiz hafta süre ile yapılan çalışmalar ve deney grubuna uygulanan plyometrik antrenmanlar sonucunda deney ve kontrol grubu sontestlerine bakılmış, öntest, sontest ve gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.Sonuç olarak yapılan antrenmanlar ve plyometrik çalışmaların sporcuların alt ekstremite bacak kuvveti ve anaerobik güç kapasitesine yönelik patlayıcı güçlerini daha üst düzeyde artırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of eight weekly plyometric training on aerobic and anaerobic power in badminton. A total of 44 male athletes participated voluntarily in the study, 22 experimental groups and 22 control groups playing badminton. The average age of the participants was determined as 19,34 ± 1,08, the yearly body weight, 68,83 ± 4,01 kg, and the height average of 171,84 ± 6,34 cm. In the study, the experiment and control group regularly continued to normal badminton training for 8 weeks, while the men who made up the experimental group, with these studies, averaged 15 min. a plyometric training exercise was applied. pre-test measurements were taken by applying vertical bounce, Bruce test, and wingete test to all subjects before applying. As a result of plyometric exercises performed for eight weeks of work and experiment group, test and control group posttest was looked at, statistically significant difference was found between pretest, posttest and groups. As a result, it can be said that the training and plyometric studies have increased the athletes' explosive power for lower limb leg strength and anaerobic power capacity at a higher level.