Seroprevalence of HDSAG, anti-hcv, anti-hiv and syphilis in blood donors in north of iraq
Irak'ın kuzeyinde bulunan kan vericilerinde HBs Ag, anti HCV, anti HIV ve frengi seroprevalansı
- Tez No: 499240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Anti HCV, Anti HIV, HBs Ag, Syphilis, Anti HCV, Anti HIV, HBs Ag, Syphilis
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Aziz Uthman Y, Irak'ın Kuzeyinde Bulunan Kan Vericilerinde HBs Ag, Anti HCV, Anti HIV ve Frengi seroprevalansı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2018. Bu çalışmada, Kuzey Irak'da dört şehirdeki (Erbil, Sulimanya, Duhok ve Kerkük) kan bağışçıları arasında hepatit B virüsü (HBV), hepatit C virüsü (HCV), İnsan immünyetmezlik virüsü (HIV) ve Sifiliz prevalansının belirlenmesi amaçlanmıştır. Eylül 2013 ile Aralık 2015 arasındaki dönemi kapsayan kan bağışı kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. HIV, HBV, HCV ve Sifiliz enfeksiyonları ile ilişkili risk faktörlerini belirlemek için lojistik regresyon analizi kullanıldı. Erbil'de 164177 donör, Süleymaniye'de 82370 donör, Duhok'ta 69987, Kerkük'te 70590 donör çalışmaya dahil edildi. HCV, HBs Ag, HBV, HIV ve Sifiliz'in tüm testleri ELISA ve Coulter Sayacı ile değerlendirilerek sonuçların doğrulanması sağlandı. Sonuç olarak; Erbil'de 164177 bağışçı ile yapılan değerlendirmede prevalans sırasıyla HBs Ag 384 (% 0.23), Anti HCV 193 (% 0.11), Anti HIV 1 ve VDRL 353 (% 0.21) olarak bulundu. Süleymaniye'de 82370 bağışçı ile yapılan değerlendirmede prevalans sırasıyla, HBs Ag için 213 (% 0.258), Anti HCV için 72 (% 0.087), Anti HIV için 2 ve VDRL için 291 (% 0.353) olarak bulundu. Duhok'ta 69987 bağışçı ile yapılan değerlendirmede prevalans sırasıyla, HBs Ag için 652 (% 0.931), Anti HCV için 129 (% 0.184), Anti HIV için sıfır ve VDRL için 240 (% 0.342) olarak bulundu. Son olarak Kerkük'te 70590. HBs Ag 182 (% 0.257), Anti HCV 21 (% 0.029), Anti HIV sıfır ve VDRL 178 (% 0.252) olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Aziz Uthman Y, Seroprevalence of HBs Ag, Anti HCV, Anti HIV, and Syphilis in Blood Donors in North of Iraq. University of Van Yüzüncü Yıl Faculty of Medical Sciences, Department of Medical Microbiology, Master Thesis, Van, 2018. In this study, it was aimed to determine the prevalence of Hepatitis B virus (HBV), Hepatitis C virus (HCV), Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Syphilis among blood donors in four cities (Erbil, Sulimania, Duhok and Kirkuk) in northern Iraq. Blood donation records covering the period from September 2013 to December 2015 were reviewed retrospectively. Logistic regression analysis was used to determine risk factors associated with HIV, HBV, HCV and Syphilis infections. The study included, 164177 donors from Erbil, 82370 donors from Sulimanya, 69987 from Duhok and 70590 donors from Kirkuk. All tests of HCV, HBS AG, HBV, HIV and syphilis were evaluated with ELISA and Coulter counter and the results were verified As a result, prevalence was found as Hbs Ag 384 (0.23%), Anti HCV 173 (0.11%), Anti HIV 1 (0.21%) and VDRL 353 (0.21%), respectively. The prevalence rate of HBsAg and HBsAg were found to be 213 (0.258%) and 72 (0.087%) for anti-HCV, 291 (0.353%) for anti-HIV, respectively, with 82370 donors in Sulimania. In Duhok, the prevalence rate of 69987 donors was 652 (0.931%) for HBs Ag, 129 (0.184%) for Anti HCV, 0 for Anti HIV and 240 (0.342%) for VDRL respectively. Finally, in Kerkük 70590. HBs Ag 182 (0.257%), Anti HCV 21 (0.029%), Anti HIV zero and VDRL 178 (0.252%) were found in Kirkuk.