Grafen oksitin sentezlenmesi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of graphene oxide
- Tez No: 499480
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Grafen, Grafen oksit, Grafit, Hummers metodu, Graphene, Graphene oxide, Graphite, Hummer's method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Grafen, sahip olduğu üstün özellikleri sayesinde günümüzde nanoelektronik, enerji depolama/dönüştürme, katalizör, kompozit ve sensör uygulamaları gibi pek çok önemli uygulama alanlarına sahiptir. Grafen tek tabakalı bir yapıya sahip olup, aslında diğer karbon allotropların yapı taşıdır ve grafitin yani kurşun kaleminin icadından 440 yıl sonra keşfedilmiştir. Grafen, elementel karbonun allotroplarından (karbon nanotüp, fulleren, elmas) biri olan grafitin iki boyutlu düzlemsel halidir. Karbon atomlarının altıgen yapıda dizilmiş iki boyutlu hali, grafene birçok önemli özellik sağlamaktadır. Bu önemli özellikler yüksek elektriksel ve ısıl iletkenlik, sağlamlık, esneklik, kimyasal olarak düşük reaktiflik, yüksek transparanlık ve oda sıcaklığında ferromanyetik gibi özelliklerdir. Grafen, sahip olduğu üstün özellikleri nedeniyle bir çok yeni uygulama alanları ortaya çıkmış ve farklı alanlarda uygulma bulması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada Hummers metodu ile grafen oksitin eldesi ve karakterizasyonu çalışılmıştır. Hummers metodu elde edilen ile grafen oksitin yapısı Atomik kuvvet mikroskobu (AFM), X ışınları saçılımı (XRD) Taramalı elektron mikroskobu (SEM), Geçirimli elektron mikroskobu (TEM), FTIR-ATR ve Raman spektroskopisi ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thanks to its superior properties, graphene now has many important application areas such as nanoelectronics, energy storage / conversion, catalyst, composite and sensor applications. The graphene has a monolayer structure, which is actually the building block of other carbon allotroplanes and was discovered 440 years after the invention of graphite. Graphene is a two-dimensional planar body of graphite, which is one of allotroplanes of elemental carbon (carbon nanotube, fullerene, diamond). The two-dimensional state of the carbon atoms arranged in a hexagonal structure, the graphene provides many important features. These important properties are high electrical and thermal conductivity, strength, flexibility, chemically low reactivity, high transparency and room temperature ferromagnetism. Graphene has many new application areas due to its superior properties and works to find applications in different areas. In this study, graphene oxide was prepared by Hummers' method and its characterization was performed. The structure of the obtained graphene oxide by hummers method was characterized by Atomic force microscopy (AFM), X-ray diffraction (XRD), Scanning electron microscopy (SEM), Transmission electron microscopy (TEM), FTIR-ATR and Raman spectroscopy analyzes.