Ballota Glandulosıssıma'nın Herpes Sımplex Virus tip 1 (HSV-1)'e karşı antiviral aktivitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the antiviral activity of Ballota Glandulosissima against Herpes Sımplex Virus type 1 (HSV-1)
- Tez No: 499481
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ballota glandulosissima, metanol ve su ekstraktları, antiviral aktivite, herpes simplex virus tip 1, Ballota glandulosissima, methanolic and aqueous extracts, antiviral activity, herpes simplex virus tip 1
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Doğal kaynaklardan yeni ve etkili antiviral etkenler bulmak amacıyla yapılan bu çalışmada, Ballota glandulosissima Hub.-Mor. Et Patzak'dan elde edilen metanol ve su ekstraktlarının antiviral özellikleri Herpes simplex virus tip 1 (HSV-1)'e karşı kolorimetrik XTT testi ile değerlendirilmiştir. Virusun neden olduğu sitopatik etkilere karşı %50 koruma sağlaması için gerekli konsantrasyon EC50 olarak tanımlanmış, CC50 (%50 Sitotoksik Konsantrasyon)'nin EC50'ye oranından da seçicilik indeksi (SI) belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Ballota glandulosissima'nın hem metanol ekstraktının (EC50 = 3584.87 µg/ml; SI = 0.24) hem de su ekstraktının (EC50 = 2705.22 µg/ml; SI = 0.48) HSV-1'e karşı pozitif kontrol olarak kullanılan asiklovir (EC50 = 1.90 µg/ml, SI = 526.32)'e göre önemsiz sayılabilecek anti-HSV-1 aktiviteye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, Ballota glandulosissima'nın anti-HSV-1 aktivitesinin değerlendirilmesine yönelik ilk rapordur.
Özet (Çeviri)
As an effort to search for new antiviral agents from traditional medicine, the water and methanol extracts of Ballota glandulosissima Hub.-Mor & Patzak (Lamiaceae) from Ballota species used as a medicinal plant in Turkey were investigated in vitro for their activities against herpes simplex virus type 1 (HSV-1) with a XTT-based colorimetric assay. The antiviral activity of EC50 was defined as the concentration achieved 50% cyto-protection against virus infection and the selectivity index (SI) was determined by the ratio of CC50 (concentration of 50% cellular cytotoxicity) to EC50. As a result of the study, it was determined that both the methanol extract (EC50 = 3584.87 µg/ml; SI = 0.24) and the water extract (EC50 = 2705.22 µg/ml; SI = 0.48) of Ballota glandulosissima had anti-HSV-1 activity which could be regarded as insignificant compared to acyclovir (EC50 = 1.90 µg/ml, SI = 526.32), which is used as a positive control against HSV-1. This study is the first report to assess the anti-HSV-1 activity of Ballota glandulosissima.