Çöp depolama alanı geoteknik dizaynı
Geotechnical design of sanitary land fill
- Tez No: 50043
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET TUNCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çöp deponi alanı, kaolinit, sızıntı, ağır metal, fiziksel ve mekanik özellikler, elektriksel iletkenlik, kil tabaka kalınlığı, Municipal landfill site, kaolinite, leachate, heavy metal, physical and mechanical properties, electrical conductivity, clay liner thickness
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV ÇÖP DEPOLAMA ALANI GEOTEKNÎK DİZAYNI ÖZET Çöp depolama alanları endüstrileşmiş ülkelerde yeraltı suyunu ve yeraltı zeminini kirleten potansiyel bir kaynaktır. Deponi alanı tabanından yeraltına sızan sızıntı çözünebilir niteliktedir. Bu nedenle, deponi alanı altına geçirimsiz tabaka dizaynı yapılması önemlidir. Bu çalışmada çöp deponi alanı tabanı altındaki kil tabaka kalınlığı, üst ve yan kil tabaka kalınlıkları belirlenmiştir. Tabaka sisteminin dizaynı çevresel riskleri azaltmada oldukça önemlidir. Bu çalışmada ayrıca Kütahya şehri evsel atık deponi alt tabaka kalınlığı tesbit edilmiştir. Alt, üst ve yan tabakalarda kullanılan kil malzemesi Eczacıbaşı Karo Seramik Fabrikasından temin edilmiştir. Kil malzemesinin optimum su muhtevası ve maksimum kuru birim hacim ağırlığı belirlenerek, numuneler optimum su muhtevasında hazırlanmıştır. Bu numuneler üzerinde Atteberg kıvam limitleri, spesifik gravite, organik madde miktarı ve dane çapı dağılımı gibi bazı fiziksel özellikler, permeabilite, donma/ çözülme, konsolidasyon ve kayma mukavemeti parametreleri gibi mekanik özellikler ve pH, elektriksel iletkenlik, katyon değişim kapasitesi, krom, nikel, kurşun, çinko, bakır, demir ve manganez gibi bazı ağır metaller ve sızıntı deneyleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
GEOTECHNICAL DESIGN OF SANITARY LANDFILL SUMMARY Municipal waste disposal sites are potential source of groundwater and underground contamination. Leachate percolated from the bottom of the disposal site is soluble in character. Therefor, impermeable lining design to the bottom of the disposal site is important. In this study, bottom, top and lateral clay lining thicknesses are given. Design and construction of the lining system are important. Reliable landfill design are significantly important to reduce the environmental risks. In this study, the design thickness of soil liner used for the city of Kütahya, municipal waste disposal area. The liner material used for the bottom, top and lateral liner was obtained from the Eczacıbaşı Company. Optimum moisture content and maximum dry unit weight were determined and samples was prepared at the optimum moisture content. Physical, chemical and mechanical properties such as Atteberg limits, specific gravity, organic matter content and grain size analysis, mechanical properties such as permeability, freeze/thaw, consolidation and shear strength parameters and pH, electrical conductivity, cation exchange capacity, some heavy metal such as chromium, nickel, lead, zinc, copper, iron and manganese were determined. Leachate experiments were also conducted.