Otel işletmelerinde risk odaklı iç denetim ve bir uygulama
Risk-focus internal audit and application in hotel operations
- Tez No: 501279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Risk Odaklı İç Denetim, Otel İşletmeleri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İşletmelerin temel amacı kar elde etmek ve varlıklarını sürdürmektir. Otel işletmeleri, haftanın 7 günü, günün 24 saati hizmet veren işletmelerdir. Otel işletmeleri, yapıları ve faaliyet konuları açısından sahip olduğu özellikler göz önüne alındığında, varlık kayıpları, hata ve hilelere rastlanma olasılığı ve finansal raporların güven vermemesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmakta ve bu durum otel işletmelerinin kar sağlamasına ve işletmenin devamlılığına etki ettiğinden etkin bir iç denetim sistemine sahip olmalarını gerektirmektedir. 2000 yılından bu yana birlikte risk kavramının gündeme gelmesiyle finansal ve idari yapılara ilişkin hataların ve zayıf yönlerin ortaya konmasıyla risk odaklı denetim ön plana çıkmıştır. Bundan hareketle bu çalışmanın temel amacı, otel işletmelerinde risk odaklı iç denetim profilini belirlemektir. Bu kapsamda Konya ve Antalya illerinin merkezlerinde yer alan, turizm işletme belgesine sahip 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinin yöneticilerine, muhasebe veya finans bölümü müdür ve çalışanlarına anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler“SPSS 20.0”istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, işletmelerin iç kontrol ve iç denetim yapılarının etkin bir şekilde sağlandığı, risk odaklı iç denetiminin ise 4 yıldızlı otel işletmelerine göre 5 yıldızlı otel işletmelerinde daha etkin olduğu, Antalya merkez otellerinde Konya merkez otellerine göre risk odaklı iç denetimin daha etkin bir şekilde sağlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca iç kontrol, iç denetim ve risk odaklı iç denetime, otel işletmelerinin statüleri (bağımsız, ulusal zincir ve uluslararası zincir) ve faaliyet sürelerine göre değişiklik göstermediği, çalışmanın bulguları arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of businesses is to make a profit and to keep assets. Hotel corporations are companies that serve 24 hours a day, 7 days a week. Given the characteristics of the hotel business in terms of its properties and activities, it faces situations such as loss of assets, the possibility of mistakes and falsifications, and the lack of confidence in financial reports, which requires having an effective internal control system since this system affects the profitability of hotel enterprises and the permanency of the business. Since 2000, the concept of risk has come to the fore and risk-focused supervision has come to the forefront, with the errors and weaknesses related to financial and administrative structures being revealed. Accordingly, the main objective of this study is to establish a risk-focused internal audit profile in the hotel business. In this context, a questionnaire was applied to managers, accounting and finance department directors and employees of the 4 and 5-star hotel enterprises that have the tourism management document and are located in the centers of Konya and Antalya provinces. The data obtained were analyzed using the“SPSS 20.0”statistical program. When the results of the analysis are evaluated, it has been seen that the internal control and internal audit activities of the enterprises are effective and the risk-oriented internal audit is more effective in the 5 star hotel management than the 4 star hotel management, and has been achieved the results of riskfocused internal control in the central hotels of Antalya is more effective than in the central hotels of Konya. It is among the findings of the study that the effectiveness of internal control, internal audit and risk-based internal audit does not change in terms of the statutory status of hotel enterprises (independent, national chain and international chain). Internal Audit, Risk-Focused Internal Audit, Hotels.