Kronik hepatit c tanısıyla takip edilen hastalarda paritaprevir / ritonavir / ombitasvir + dasabuvir ve sofosbuvir / ledipasvir tedavilerinin klinik sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 501384
  2. Yazar: TUĞBA DEMİREL GÜĞÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit C enfeksiyonu, paritaprevir/ ritonavir/ ombitasvir+dasabuvir, ledipasvir/sofosbuvir, kalıcı virolojik yanıt, chronic hepatitis C, paritaprevir/ritonavir/ombitasvir+dasabuvir, ledipasvir/sofosbuvir, sustained virologic response
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik hepatit C (KHC) enfeksiyonunun tedavisinde pegile interferon (Peg-IFN) ve ribavirin (RBV) uzun yıllar kullanılmıştır. Son zamanlarda hepatit C virüsü (HCV) hakkındaki bilgilerin artması, direkt etkili yeni antiviral ajanların (DEA) geliştirilmesine ve % 95'i aşan kalıcı virolojik yanıt (KVY) oranlarına ulaşılmasına yol açmıştır. Bu çalışmada ülkemizde kullanım onayı alan paritaprevir/ritonavir/ ombitasvir±dasabuvir (PTV/RTV/OBV ± DSV) ve sofosbuvir/ledipasvir (SOF/LDP) içeren tedavi rejimlerin etkinliğinin ve güvenirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif olarak dizayn edildi. 2016-2017 tarihleri arasında kliniğimizce KHC tanısı ile takip edilen, PTV/RTV/OBV ± DSVve SOF/LDP tedavisi alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalara Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği kuralları ve güncel rehberlere uygun olarak 12 veya 24 haftalık mevcut tedavi rejimlerinden birisi uygulandı. Hastaların tedavi öncesinde, tedavi sürecinde ve tedavi sonrasında biyokimyasal, moleküler parametrelerine bakıldı. Tedavi rejimleri ve hasta genotiplerine göre tedavi yanıtları karşılaştırıldı. Tedavi yan etkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 126 hasta dahil edildi. Hastaların 17'si genotip 1a, 77'si genotip 1b,32'si genotip 4 idi. 64 hastaya SOF / LDP ± RBV rejimi; 62 hastaya da PTV / RTV / OBV ± DSV ± RBV rejimi verildi. Genotip 1 ve 4 hastalarda her iki tedavi rejimi arasında etkinlik açısından anlamlı fark saptanmadı (p=1).Tüm tedavi gruplarında %100 KVY elde edildi. Tedavi altında hastaların aspartat aminotrensferaz (AST) ve alanin aminotransferaz (ALT) değerlerinde anlamlı düşme saptandı. Hastaların %10'unda tedavi kesmeyi gerektirmeyecek yan etkiler gözlendi. Her iki tedavi de iyi tolere edildi ve güvenilir bulundu. Sonuç: Kronik hepatit C hastalarında, PTV / RTV / OBV ± DSV ve SOF / LDP tedavileri, etkin ve güvenilir tedaviler olup yüksek KVY oranlarına sahiptirler.
Özet (Çeviri)
Introductıon and Aim: Pegylated interferon (Peg-IFN) and ribavirin have been used for many years in the treatment of chronic hepatitis C (CHC) infection. Recently, the increased knowledge of hepatitis C virus (HCV) has led to the development of new direct acting antiviral agents (DAA) and the achievement of sustained virologic response (SVR) in excess of 95%. The aim of our study is to investigate the efficacy and safety of regimens after the treatment of CHC with paritaprevir / ritonavir / ombitasvir + dasabuvir (PTV / RTV / OBV + DSV) and sofosbuvir / ledipasvir (SOF / LDP) regimens in our clinic. Materials and Methods: The study was designed retrospectively. Patients were included in the studywho received PTV / RTV / OBV ± DSV and SOF / LDP therapy with CHC who admitted to our clinic, between 2016 and 2017. The diagnosis of CHC was made by serological and molecular examinations. Patients were terated One of the current treatment regimens during 12 or 24 weeks. Biochemical and molecular parameters of patients were evaluated before, during and after treatment. Treatment responses were compared according to treatment regimens and genotypes. Side effects were evaluated. Results: 126 patients were included in the study. 17 of the patients were genotype 1a, 77 were genotype 1b, 32 were genotype 4. 64 of the patients were treated with SOF / LDP ± RBV regimen and ; 62 of the patients were treated with PTV / RTV / OBV ± DSV ± RBV regimen There was no significant difference in efficacy between the two treatment regimens in genotype 1 and 4 patients (p = 1). 100% SVR was obtained in all treatment groups. A significant decrease in aspartat aminotrensferaz (AST) and alanin aminotransferaz(ALT) values was detected in patients under treatment. Tolerable side effects were seen in 10% of patients. The treatment was well tolerated and found to be safe. Conclusıon: In patients with KHC, PTV / RTV / OBV ± DSV and SOF / LDP treatments are effective and reliable treatments today and have high SVR rates.