Sürdürülebilir turizm konusunda yerel halkın görüşlerinin belirlenmesi: Sille örneği
Determination of the local people's views regarding sustainable tourism: Sille example
- Tez No: 501936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI MÜMİN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Sille, Sustainability, Sustainable Tourism, Sille
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan, zaman içinde insanoğlunun tahribatına ve yıkımına uğrasa da doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile Konya'da turizm adına giderek dikkat çeken ve cazibe merkezi haline gelen Sille'ye yerli ve yabancı turistlerin ilgisi giderek artmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, Sille'deki turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilerinin en aza indirilerek mevcut kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında ve yöredeki turizmin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında önem arz eden yöre halkının sürdürülebilir turizme yönelik yaklaşımlarını belirlemek ve ayrıca yerel halkın sürdürülebilir turizmle ilgili görüşlerinin bazı demografik değişkenlerle ilişkisini ortaya koymaktır. Araştırmada elde edilen veriler, 28.06.2017-13.07.2017 tarihleri arasında Sille'de bulunan 218 kişiye anket yöntemi uygulanarak toplanmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından geliştirilen“Demografik Bilgi Formu”ve önceden geliştirilen“Sürdürülebilir Turizm Ölçeği”kullanılmıştır. Veri toplama araçları tek form haline getirilerek birlikte uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatiksel çözümü için“SPSS”paket programının 24.0 sürümü kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; 32 maddeden oluşan ve çevresel, ekonomik, sosyal etkiler ile turizmin yerel yönetimi olmak üzere dört alt boyutu olan Sürdürülebilir Turizm Ölçeğinin katılımcılar tarafından 5'li likert tipi ölçeğe göre değerlendirilmesi ile elde edilen ortalama ve standart sapmalara göre katılımcıların sürdürülebilir turizm ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin düşünceleri tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca yerel halkın sürdürülebilir turizme ilişkin algılarının bazı demografik değişkenlere göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Bu özellikler; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, Silleli olma durumu ve Sille'de yaşama süresidir.
Özet (Çeviri)
Although it has been devastated by the destruction of mankind in the course of time; the interest of local and foreign tourists is gradually increasing in Sille, which has hosted many civilizations for centuries, which is attracting attention regarding tourism increasingly and which is becoming a center of attraction in Konya with its natural beauties and historical texture. The aim of this thesis study is to determine the approaches of local people to sustainable tourism who are important in transfering existing cultural heritage to future generations by reducing the adverse affects of tourism activities in Sille and ensuring the sustainability of tourism in the region. It also aims at revealing the relationship of local people's views on sustainable tourism with some demographic variables. The data obtained in the research were collected by carrying out the questionnaire method to 218 people in Sille between 28.06.2017 and 13.07.2017. The“Demographic Information Form”developed by the researcher and the previously developed“Sustainable Tourism Scale”were used to collect data in the study. Data collection tools were conducted together by being transformed in one form. For the statistical analysis of the data obtained in the study, 24.0 version of“SPSS”package program was utilized. As a result of the research, according to the average and standard deviations obtained through the evaluation of the Sustainable Tourism Scale by the participants on quintette likert type scale, which is composed of 32 items and which has four sub-dimensions including environmental, economic, social effects and local government of tourism; participants' opinions related to the sub-dimensions of sustainable tourism scale have been determined. It has been also determined in the survey that local people's perceptions of sustainable tourism differ significantly with regard to some demographic variables. These features are gender, age, marital status, educational status, status of being from Sille and duration of living in Sille.