Bireysel psikolojik danışma sürecinde dinî boyut: Üniversite öğrencileri ile yapılan bir çalışma
The religious dimension in the process of individual psychological counseling: A study carried out with university students
  1. Tez No: 501954
  2. Yazar: MUHAMMET CEVAT ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışma, dinî boyutun dahil edildiği psikolojik danışma, üniversite öğrencileri, Psychological counseling, religiously entegrated psychological counseling, university sudents
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmanın amacı, dinî boyutun dahil edildiği bireysel psikolojik danışmanlık uygulamasının etkililiğini araştırmaktır. İki ana bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde konunun teorik çerçevesi oluşturulmuş; ikinci bölümde deneysel uygulama yolu ile elde edilen veriler sunularak bu verilerin analizi ve yorumu yapılmıştır. Araştırmanın deneysel uygulaması, farklı fakülte ve bölümlerde öğrenim gören 15 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Bu öğrencilerin 8'ine dinî boyutun dahil edildiği psikolojik danışma; 7'sine ise seküler psikolojik danışma uygulanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda 'ön test- son test kontrol gruplu desen' kullanılmıştır. Danışanların psikolojik belirtilerini ölçmek ve uygulamanın etkililiğini sınamak amacıyla ön test, son test ve izleme süreçlerinde Kısa Semptom Envanteri (KSE) uygulanmıştır. Dinî boyutun dahil edildiği psikolojik danışma uygulamasının danışanların psikopatolojik düzeyleri üzerindeki etkisini test etmek amacıyla Mann- Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda dinî boyutun dahil edildiği psikolojik danışma uygulamasının üniversite öğrencilerinin psikopatoloji düzeylerini düşürmede kalıcı bir etkiye sahip olduğu ve somatizasyon, obsesif- kompulsif düşünceler, depresyon ve anksiyete alt boyutları ile genel psikopatoloji düzeyini düşürmede seküler psikolojik danışmadan daha etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effectiveness of individual psychological counseling including religious dimension. In the first part of this two-part study the theoretical framework is formed. In the second part the data reached out from experimental practice is analyzed. Experimental practice of this research has conducted with 15 university students. 8 of this sudents received religiously entegrated psychological counseling and 7 of them has received secular psychological counseling. For the purpose of study 'the pretestpostest control group design' was used. To measure the clients symptoms and determine the efficiency of the experimental practice in the pretest, postest and follow-up Brief Symptom Inventory (BSI) is applied. In order to test the effectiveness of psychological counseling practice involving the religious dimension on the psychopathological levels of the clients Mann-Whitney U and Wilcoxon Marked Ranks tests were used. As a result of the research, it was determined that the psychological counseling practice which included the religious dimension had a permanent effect on lowering the psychopathology levels of the university students and that it was more effective than the secular psychological counseling in decreasing the general psychopathology level and somatization, obsessive-compulsive thoughts, depression and anxiety sub-dimensions.