Yumuşak güç kavramının devletler ve terör örgütleri tarafından kullanımı: IŞİD Örneği
The use of soft power concept by countries and terrorist organizations: The case of DAESH
  1. Tez No: 501971
  2. Yazar: ABDÜLBAKİ BİLGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Propaganda, Uluslararası Terör, Medya, Soft Power, Propaganda, International Terror, Media
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yumuşak Güç kavramı 1990'lı yılların başlarında ortaya çıkan bir olgu olup siyasi literatürde yerini almıştır. Günümüze kadar tam anlamıyla kavramsal bir çerçeveye oturtulamayan Yumuşak Güç, Uluslararası Siyaset sahnesinde belirleyici bir unsur olarak yerini almıştır. Devletler yüzyıllardan beri süregelen sert güce dayanan yaptırım güçlerinin yerine yumuşak güç kavramını kullanmışlardır (Machiavelli, 2013). Bu gücü propaganda, medya v.b. gibi teknikler aracılığı ile etki altına almak istedikleri alanlarda uygulamışlardır. 11 Eylül saldırıları sonrası ABD ve Müttefikleri tarafından teröre karşı başlatıldığı iddia edilen savaş uzun yıllardır sürmekte ve somut bir sonuca ulaşamamıştır. Bu durum terörist grupların birer örgüt gibi çalışmayıp birer devlet gibi çalışmasından kaynaklanmaktadır. Devletlerin kullanmış olduğu yumuşak güç unsurları terör örgütleri tarafından uluslararası militan kazanma aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmamızda devletler ve terör örgütleri bağlamında bu araçların IŞİD özelinde nasıl kullanıldığı incelenecek ve çözüm yollarına yönelik teoriler değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The concept of Soft Power emerged in the early 1990's and has taken its place in political literature. Soft Power has taken its place as a decisive fact in the international politics, which can not be fully framed in a conceptual framework. States have used the concept of Soft Power instead of hard power based sanctions that have been going on for centuries (Machiavelli, 2013). It is implemented by this power in areas they want to influence through techniques such as propaganda. The alleged battle against terrorism by the US and its allies after the 9/11 attacks has been ongoing for many years and has not achieved a concrete result. This situation is because terrorist groups do not work like an organization but work like a state. The soft power elements that the states used were beginning to be used by terrorist organizations as a means of recruiting international warrior. In this work, the use of these tools in the context of states and terror organizations will be examined and theories about the solutions going to be evaluated.