Örgütsel sessizlik ve mutluluk ilişkisinin incelenmesi: Gediz Elektrik Dağıtım A. Ş. örneği
The relation of organizational silence with happiness: Case of Gediz Elektrik Dağıtım A. Ş.
  1. Tez No: 502092
  2. Yazar: NEZA EGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ŞEBNEM SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Mutluluk, Organizational Silence, Happiness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sürekli gelişen modern yönetim yapısında örgütler, rekabet koşullarının sürekli artması sebebiyle müşteri beklentilerini karşılamak için gerekli koşul ve durumlarda çalışanlarının insiyatif almalarını, çalışanlarının konuşmalarını, çalışanlarından daha fazla sorumluluk almalarını, karşılıklı güven içerisinde bilgiyi daha çok paylaşmalarını beklemektedirler. Çalışanların işi veya işyeriyle ilgili iyileşme ve gelişme adına görüş ve düşüncelerini bilinçli olarak esirgemesi o işletmede örgütsel sessizliğin olduğunu gösterir. Her türlü görüş ve düşüncelerini bilinçli olarak esirgeyen çalışan ne kadar mutludur? Mutluluğun ne olduğu, nasıl elde edilebileceği, insan davranışlarındaki belirleyiciliğin ne düzeyde olduğu, insanların mutluluğu neden arzuladıkları gibi konular sürekli tartışılagelmiştir. Bu araştırmanın amacı çalışanların hangi konularda sessiz kalabileceğini ortaya çıkarmak, örgütsel sessizliğe uğrayan çalışanların mutluluk durumlarını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda çalışma Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. çalışanlarının örgütsel sessizlik ve mutlulukları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmek açısından önemlidir. Örgütsel sessizlik ve mutluluk ilişkisinin daha önce bilimsel bir çalışmaya konu olmaması sebebiyle bu çalışma gelecek çalışmalara esin kaynağı olması açısından önem taşımaktadır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde örgütsel sessizlik kavramı, ikinci bölümde mutluluk kavramı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise belirtilen iki kavram arasındaki ilişki üzerine araştırmanın amacını gerçekleştirebilmesi için veriler anket yöntemi ile toplanmış ve analiz sonuçlarına yer verilmiştir. Bu çerçevede anket uygulaması, İzmir Gediz EDAŞ'ta 52 çalışan, Tire Gediz EDAŞ'ta 46 çalışan, Bayındır Gediz EDAŞ'ta 33 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bir bütün olarak dağıtılan 131 anketten 94 tanesi değerlendirilmeye alınıp analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda örgütsel sessizlik ile mutluluk arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel sessizlik ve mutluluk değişkenlerinin demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediği bağımsız t testi ve anova testleri ile analiz edilmiştir. Örgütsel sessizliğin cinsiyete göre farklılık gösterdiği, mutluluğun medeni duruma göre farklılık gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations, which is constantly evolving within modern management structure, and increasing competition conditions expect their own employees to take more responsibility so as to meet dramatically rise of quality level and expectations of customer, increasing day to day and take initiative, consult each other, and exchange views on basic of mutual trust when its necessary. It indicates problem in organization“organizational silence”if employees consciously refrain from giving opinion about job and job-related issues in terms of improvment and development. Do you aware of how happy person having such features can be? These are constantly debated as follows: what is happiness, how could it be reached, what level can it be on determination of human behaviour, why do people desire it. This research aim to show in which subjects employees remain silence and to determine happiness level of those ones, subjected to organizational silence. In that respect, It is also important to figure out whether there is a correlation between organizational silence and their happiness of Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'s employees. This research is significant because there has not been scientifically studied on organizational silence and happiness so it will shed light on next researches as a unique one in its field. The research consists of three main parts. In first section, concept of organizational silence and concept of happiness in second section are assessed. In third section on relationship between the two specified concepts, datas are collected by survey method in order to achieve the purpose of the research, and analysis results have taken place here. On this occasion, the survey implementation has been carried out on 52 employees in Gediz EDAŞ in İzmir, 46 employees in Gediz EDAŞ in Tire, 33 employees in Gediz EDAŞ in Bayındır. 94 out of 131 surveys distributed as a whole have been taken and analyzed. In our survey we found a negative relationship between organizational silence and happiness. It is analyzed that If there is a dinstinction between variables and demographic factors by independent - samples t test and anova in research. Organizational silence differs according to employee's genders and happiness differs according to employee's marital status.