Relationship among English language self efficacy, academic achievement and goal orientation of English as foreign language (Efl) pre-service teachers
İngilizce öğretmen adaylarının İngiliz dili öz yeterliği, akademik başarısı ve hedef yönelimleri arasındaki ilişki
- Tez No: 502234
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA HARPUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Hedef Yönelim, İngilizce Öz Yeterlik, Öz Yeterlik, Öğretmen Hedef Yönelimi, Academic Achievement, English Self Efficacy, Goal Orientation, Self Efficacy, Teacher Goal Orientation
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Eğitim öğretim alanındaki pek çok faaliyetin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesinin temelinde motivasyon yatmaktadır. Bu noktadan hareketle motivasyon kavramı içinde yer alan İngilizce öz yeterliği ile hedef yönelimlerin akademik başarıyla olan ilişkisinin incelenmesi kayda değerdir. Bu çalışmada hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin İngiliz dili öz yeterliliği, öğretmen hedef yönelimleri ve akademik başarıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Nicel araştırmalara bağlı olarak değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalışan bu çalışma korelasyonel bir araştırmadır. Araştırmanın katılımcıları Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde eğitim gören hizmet öncesi İngilizce öğretmenleridir. Bu çalışmanın örneklemi“tabakalı seçkisiz örnekleme”(Christensen, Turner ve Johnson, 2011) modeline göre belirlenmiştir. İngilizce Öz Yeterlik Anketi (Wang, Kim, Bong ve Ahn, 2013) ile Öğretmenlerin Hedef Yönelim Anketi (Nitsche, Dickhäuser, Fasching ve Dresel, 2011) veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, İngilizce öz yeterliği ile öğretmen hedef yönelimleri arasında, İngilizce öz yeterliği ile akademik başarı ve akademik başarı ile öğretmen hedef yönelimi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, İngilizce öz yeterliliğin sınıflar arasında anlamlı farklılıklar gösterdiği buna karşın öğretmen hedef yönelimlerinin sınıflar arasında anlamlı farklar göstermediği belirlenmiştir. İngilizce öz yeterliliğin ve öğretmen hedef yönelimlerinin cinsiyete göre anlamlı farklar göstermediği, ancak akademik başarının cinsiyete göre anlamlı farklılıklar gösterdiğine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Motivation underlies the successful implementation of training activities for education. From this viewpoint, investigation of the relationships among English self efficacy, teacher goal orientation and academic achievement can be noteworthy. This study aims to reveal the relationships among pre-service EFL teachers' English self efficacy, teacher goal orientations and academic achievements. The study is a correlational study, uncovering possible relationships among variables (Büyüköztürk, Kılıç Çakmak, Akgün, Karadeniz & Demirel, 2014). Participants of the research are second, third and fourth grade pre-service EFL teachers of Dokuz Eylül University ELT department. The sample of research was chosen with reference to stratified random sampling (Christensen, Turner & Johnson, 2011). Questionnaire of English Self Efficacy (Wang, Kim, Bong & Ahn, 2013) and Teachers' Goal Orientation Questionnaire, (Nitsche, Dickhäuser, Fasching, & Dresel, 2011) were used as data collection tool. According to results, there are positive correlations between English self efficacy and teacher goal orientation, English self efficacy and academic achievement, academic achievement and goal orientations. The study reveals that English self efficacy shows significant differences among participants' grades, however, there is no significant difference for teacher goal orientation. Finally, research results show that English self efficacy and teacher goal orientations do not show significant differences, in contrast, academic achievement shows significant difference in terms of gender.