Effect of implant angulations on the accuracy of multi-implants implant level impression using different materials and techniques
İmplant açılarının farklı materyal ve teknikler kullanarak çoklu implant ölçülerinin hassasiyetine etkisini
- Tez No: 503043
- Danışmanlar: Prof. Dr. ENDER KAZAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: açılı implant, ölçülerin hassasiyeti, polivinil siloksan, polieter, indirekt geçmeli tekniği, angulated implant, impression accuracy, polyvinyl siloxane, polyether, indirect snap-on technique
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Algellay A. M. (2018). İmplantaçılarının farklı materyal ve teknikler kullanarak çoklu implantlar ölçülerinin hassasiyetine etkisi. Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protetik dis tedavisi Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Çalışmamızın amacı farklı implant açılarının farklı materyal ve teknikler kullanarak çoklu implant ölçülerinin hassasiyetine etkisini değerlendirmek. Ana modele yerleştirilmiş dört adet iç bağlantılı implant hazırlanmıştır. Ikiimplantanteriora, kaninbolgesine 0° ile yerlestirilmistir, iki implant da posteriora 30 ° all on fourprotokülüne göre yerleştirilmiştir.Ana modelin üzerinden 40 ölçü 2 farklı teknik( direkt splintili ve indirektgeçmeli) ve 2 farklı materyal (polivinilsiloksan ve polieter) kullanarak alındı. Modeller 4 farklı gruba bölünmüştür (n=10). Modeller 3D sharp tarayıcısı ile taranmıştır. STL dosyaları 3D tasarım programlarını kullanarak (Rhinoceros0.5) analiz edilmiştir ve ana model / üretilen model arasındaki tutarsızlıkları ölçmek içinKruskal-Wallis'e göre değişkenlerin analizi ANOVA kullanılmıştır. Eşleştirilmiş grup karşılaştırmaları için Mann-Whitney U-testi uygulanmıştır (P=0.05).Sonuçlar, gruplar arasındaki önemli ölçüdeki farklılıkların, üç boyutlu tutarsızlıklarla ilgili olduğunu ortaya koymuş (P=0.003), ve daha büyük bir tutarsızlığın ise polieterleindirekgeçmeli tekniğinden ötürü olduğu görülmüştür (0.072 ±0.062 mm). En iyi sonuç, polivinilsiloksan (0.032 ± 0.020) mm ile direkt splintli teknik ve polivinilsiloksan ile indirektgeçmeli tekniği ortalama (0.031 ± 0.042) mm olarak gözlemlenmiştir.Polivinilsiloksanın, 3D ve Z ekseninde anlamlı farklılıklar bulunan polieterden daha iyi doğruluk derecesine sahip olduğu gözlemlenmiştir (P=0.002, P=0.000). Implant açılarının ölçü model doğruluğunu etkilediği ve tekniğe bağlı olmadan polivinilsiloksan materyal ile daha iyi bir sonuca ulaşabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Algellay A. M. (2018). Effect of implant angulations on the accuracy of multi-implants implant levelusing different Materials and techniques. Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of prosthodontics, MSc thesis, İstanbul. This study aimed to evaluate the effect of implant angulation on the accuracy of multi implant impression using different material and techniques. A master model with four internal connection implants was prepared. With two implants placed anteriorly in canine region with 0°, and two implants placed posteriorly in the first molar region with 30°, which simulating the protocol of all on four. 40 impression were performed on the master model using two different techniques (direct splinted and indirect snap-on) and two different material (polyvinyl siloxane and polyether). Models where divided into four groups (n=10). Models where scanned with 3D shap scanner. STL file where anaylzed and measurements where performed using 3D design program (Rhinoceros 0.5), to measure the discrepancies between the master model and the produced model. analysis of variance (ANOVA) according to Kruskal–Wallis was used. The Mann–Whitney U-test was applied for paired group comparisons (P=0.05). The results revealed that a significant difference between the groups related to three-dimensional discrepancies (P=0.003), with higher discrepancy related to indirect snap-on technique with polyether (0.072 ±0.062) mm. The best results was with direct splinted technique with polyvinyl siloxane (0.032 ±0.020) mm and the indirect snap-on technique with polyvinyl siloxane showed a mean of 0.031(±0.042) mm. polyvinyl siloxane showed better accuracy than polyether where a significant differences in 3D and Z axis were found (P=0.002, P=0.000). we concluded that Implant angulation affected the impression accuracy, and a better result could be reached with polyvinyl siloxane material regardless of the technique.