Sigorta acentelerinde iç kontrol sistemi ve sürdürülebilir etkinliğinin sağlanması
Internal control system and sustainable efficiency in insurance agents
- Tez No: 503116
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARİS KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, İç Kontrol Sistemi, Acente, İnsan Kaynakları, Kurumsallaşma, İç Denetim, insurance, internal control system, agency, human resources, institutionalization, internal supervision
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Ülkemiz ve dünyadaki ekonomik dalgalanmalar ve değişiklikler sebebiyle şirketlerin güçlü kontrol mekanizmaları kurma isteği, hızlı büyüyen şirketlerin büyümlerini istikrarlı ve sürdürülebilir hale getirme gayreti ve kurumsallaşma çabaları iç kontrol sisteminin kurulmasını bir ihtiyaç haline getirmiştir. Çalışmada sigorta acentelerinde iç kontrol sistemi ve sürdürülebilir etkinliğinin sağlanmasını uygulamalı olarak detaylıca açıklamaya çalıştık. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sigortanın temel kavramları, sigortacılığın tarihsel gelişimi ve Türkiye'de sigortacılık sistemindeki kurum ve kuruluşlar açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde iç kontrolün tanımı, kapsamı, amacı, iç kontrolde yetki ve sorumluluk, iç kontrolün yapısı, işleyişi, temel ilkeleri, iç kontrol bileşenleri ve iç denetim açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde uygulamaya yer verilmiştir. İnceleme yapılan sigorta acentesinde iç kontrol sisteminin durumu, kurulması için yapılması gerekenler hakkında tavsiyelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Because of economical fluctuations and changes in our country and also in the world, the wish of the companies to establish a powerful control mechanism and the efforts of speed-developing companies to maintain their development consistently, and their efforts for institutionalization start to make compulsory the establishing internal control system. With this study, we try to explain internal control system in security agencies and being supplied of its sustainable activeness with practices and details. The study is composed of three sections. In the first section, the main concepts of insurance, the histrorical development of insurance business, and institutions and organizations in insurance system in Turkey is explained. In the second section of the study, the definition, aim, and scope of internal control system, and the authority and responsibility in internal control, and the structure, progress, main principles of internal control, and internal control components and internal supervision is tried to study. In the last section of the study, there are some practices about the subject. There is advices for the necessities to establish internal control system and its situation in the studied company.