Farklı periodontal hastalıklarda cerrahi olmayan periodontal tedavinin klinik parametreler ve dişeti oluğu sıvısı periostin seviyesi üzerine etkisi
The effect of the non-surgical periodontal treatment on clinical parameters and periostin levels in gingival crevicular fluid of different periodontal diseases
  1. Tez No: 503172
  2. Yazar: RANA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE EBRU OLGUN ERDEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gingivitis, kronik periodontitis, cerrahi olmayan periodontal tedavi, dişeti oluğu sıvısı, periostin, Gingivitis, chronic periodontitis, non surgical periodontal treatment, gingival crevicular fluid, periostin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Periostinin dokulardaki önemi gün geçtikçe daha da iyi anlaşılmaktadır ve pek çok hastalık tanısı için iyi bir belirteç olabileceği düşünülmektedir. Ancak periodontal dokularda yapılan çalışmalar yetersizdir. Bu çalışmadaki amacımız sigara içmeyen, periodontal olarak sağlıklı, gingivitisli ve kronik periodontitisli bireylerde cerrahi olmayan periodontal tedavi ile klinik parametreler ve dişeti oluğu sıvısı (DOS) Periostin seviyesindeki değişiklikleri değerlendirmektir. Bu çalışma kontrollü, prospektif dizayn edilmiş klinik bir çalışmadır. Çalışmamıza 20-60 yaş arası, sistemik olarak sağlıklı, sigara içmeyen 30 sağlıklı periodonsiyuma sahip, 30 gingivitisli, 30 kronik periodontitisli toplam 90 birey dahil edilmiştir. Sağlıklı bireylerden yalnızca tedavi öncesi dönemde DOS örnekleri toplanmış ve klinik ölçümler yapılmıştır. Gingivitis ve kronik periodontitisli bireylerden DOS örnekleri tedavi öncesi, tedavi sonrası 6. hafta ve 3. ayda toplandıktan sonra aynı seansta klinik ölçümler de alınmıştır. Toplanan DOS örneklerinde enzim bağlı immunosorbent analiz (ELISA) ile Periostin seviyeleri ölçülmüştür. Klinik ölçümler ve DOS Periostin seviyesi hem grup içinde hem de gruplar arasında değerlendirilmiştir. Klinik ölçümler değerlendirildiğinde zamanla tüm parametrelerde anlamlı gelişmeler gözlenmiştir. Tedavi öncesi alınan ölçümlerde kronik periodontitisli bireylerde DOS Periostin seviyesi yüksek, periodontal sağlıklı bireylerde düşük gözlenmiş ve tüm gruplar arası anlamlı farklılık görülmüştür. 6. hafta 3. ay sonunda yapılan ölçümlerde gruplar arası anlamlı farklılık görülmemiştir. Gruplar kendi içinde değerlendirildiğinde gingivitisli bireylerde tedavi öncesi ile 6. haftada alınan ölçümler arasında anlamlı farklılık gözlenirken, kronik periodontitisli bireylerde tedavi öncesi ile 3. ay değerleri arasında anlamlı fark görülmüştür. Sonuç olarak DOS Periostin seviyesi sağlıklı periodonsiyumda daha düşük seviyelerde gözlenirken, gingivitis ve kronik periodontitis varlığında daha yüksek seviyelerde gözlenmiştir. Cerrahi olmayan periodontal tedavi ile zamanla DOS Periostin seviyeleri sağlıklı periodonsiyum değerine yaklaşmıştır. Gingivitisli bireylerde bu durum 6. hafta kontrollerinde gözlenirken, kronik periodontitisli bireylerde bu süreç daha uzun sürmüş ve 3. ayın sonunda gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of the Periostin on tissues is getting better day by day. It is thought that Periostin can be a good marker for many diseases. However, studies on periodontal tissues are inadequate. In this study our aim is to evaluate the changes in the clinical parameters and level of Periostin in gingival crevicular fluid (GCF) by non-surgical periodontal treatment in non-smoking, periodontally healthy, gingivitis and chronic periodontitis patients. This is a controlled, prospectively designed clinical study. A total of 90 individuals, 20 to 60 years of age and systemically healthy, non-smokers, with 30 gingivitis, 30 chronic periodontitis and 30 healthy periodontium were included in the study. Pre-treatment GCF was collected from healthy subjects and clinical measurements were made. Among gingivitis and chronic periodontitis patients, GCF samples were taken at pre-treatment, the 6th weeks and the 3rd months after treatment, and after measurements were taken on the same session. Periostin levels were measured by enzyme-linked immunosorbent analyse (ELISA) in collected GCF samples. Clinical measurements and GCF Periostin levels were assessed both within and between groups. When clinical measurements were evaluated, significant improvement was observed in all parameters over time. Measurements taken before treatment showed a high level of GCF Periostin in chronic periodontitis, low in periodontal healthy subjects, and significant difference between all groups is observed. No significant difference was observed in measurements made between the groups at the end of the 6th week and the 3th month. When the groups were assessed in themselves, there was a significant difference between pre-treatment and 6th week measurements in gingivitis-treated individuals, whereas there was a significant difference between pre-treatment and 3rd month values in chronic periodontitis subjects. As a result, the level of GCF Periostin was observed at lower levels in the healthy periodontium, but higher levels were observed in the presence of gingivitis and chronic periodontitis. With non-surgical periodontal therapy, GCF Periostin levels approached to healthy periodontium levels over time. In gingivitis-affected individuals this was observed at the 6th week control, whereas in chronic periodontitis this process lasted longer and was observed at the end of the 3rd month.