Matematik uygulamaları dersine ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher view relation to mathematic practice lesson
  1. Tez No: 503208
  2. Yazar: ESRA İKİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ESKİCUMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik uygulamaları dersi, seçmeli ders, etkinlik, elective course, mathematic practise, activity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokulda her sınıf düzeyinde seçmeli ders olarak yer alan matematik uygulamaları dersi ile ilgili öğretmen görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma modeli olarak nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma, İstanbul ili Pendik ilçesinde MEB'e bağlı farklı ortaokullarda 5,6,7,8. sınıf düzeyinde matematik uygulamaları dersine giren 33 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadaki veriler, kişisel bilgi formu, matematik uygulamaları dersi ölçme ve değerlendirme araçlarında öğretmenin tercihi anketi ve görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Kişisel bilgi formu doldurulduktan sonra matematik uygulamaları dersi ile ilgili genel görüşleri öğrenmek için öğretmenlere 10 açık uçlu soru yöneltilmiştir. Ardından öğretmenlerin hangi ölçme değerlendirme aracını daha çok tercih ettiğini öğrenmek amacıyla anket uygulanmıştır. Görüşmelerden elde edilen nitel veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Anketten elde edilen nicel verilerin analizi için ise SPSS programından yararlanılmış; frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma tabloları oluşturulmuştur.Bu araştırmanın sonucunda, matematik uygulamaları dersinde en çok kullanılan ölçme değerlendirme aracının yazılı sınav olduğu ve geleneksel ölçme değerlendirme araçlarının, alternatif ölçme değerlendirme araçlarından daha çok tercih edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Matematik uygulama dersi hakkında görüşler incelendiğinde; öğretmenlerin çoğu, kazanımların sınıf düzeyine uygun olduğunu ifade etmiş fakat kazanımların daha açık ve net bir şekilde yazılmasını ve hangi kazanımın hangi etkinlikle kazandırılacağının belirgin olması gerektiğini söylemiştir. Bunun yanında öğretmenlerin çoğu, dersin, matematiği sevdirmeye ve akıl yürütme becerilerinin gelişimine olumlu katkı sağladığını ifade etmiştir. Araştırmada elde edilen diğer bir sonuç, dersin işlenişi sırasında kitaptaki etkinliklerin kullanılmasının yanı sıra öğretmenlerin derste test ve soru çözümüne de yer vermesidir. Dersin daha verimli işlenebilmesi için ders kitabındaki etkinliklerin geliştirilmesi, sınıf mevcutlarının azaltılması ve materyal eksikliklerinin giderilmesi dersle ilgili öğretmenler tarafından en çok dile getirilen önerilerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the teachers' views of mathematic practice course which is an elective course in secondary school curriculum. In this study, case study design with qualitative mythology was used. Thirty-three teachers lecturing mathematic practice course to 5,6,7 and 8 grades students at different secondary schools under national ministry of education in Pendik district of İstanbul city. As data collection tools, personal information questionnaire, interview form, and ' teacher preference in measurement and evolutıon instrumentatıon of mathematic practice course' After participants filled personal information questionnaire, in interviews 10 open-ended questions were asked to them about their general views of the mathematic practice course. After that, in order to find out which type of measurement and evaluation instruments teachers prefer to use the survey was employed. The obtained data from interviews was analyzed by using descriptive analysis method. The questionnaires based obtained data was analyzed though SPSS; frequency, standard deviation and arithmetic mean tables were formed. In results of current study, the most used measurement and evaluation instrument in mathematic practice lesson was written examination and the traditional measurement and evaluation instruments more preferred than to alternative measurement and evaluation instruments. When examined teachers' views about mathematic practice lesson, much of teacher stated that learning outcomes were appropriate to class levels but they need to be written in a clearer way by using clear statement and they need to be demonstrate which learning outcome would be gained in which activity. Besides that, most of teachers think that mathematic practice lesson contributes students' reasoning skills development positively and make them love mathematic more According to other result of study, the course paves the way for test and problem solving in addition to activity in course book. About lessons The teachers' suggestions about the course for teaching more effectively were improving the book activities, lowering the number of students in class, and compensate deficiencies of materials.