X ve Y kuşağı çalışma yaşam kalitesi üzerine bir uygulama
An application on work life quality of X and Y generation
  1. Tez No: 503462
  2. Yazar: HATİCE KÖRELÇİNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Yaşamı Kalitesi, Kuşaklar, X Kuşağı, Y Kuşağı, Quality of Work Life, Generations, Generation X, Generation Y
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bilgi tabanlı gelişen teknolojik ilerlemeler, postmodern organizasyonların oluşumunu temellendirmiştir. Organizasyonlar için değer yaratan en önemli faktörlerin başında çalışanları gelmektedir. Günümüz çalışma hayatında X ve Y kuşağı sayıca yoğunlukta olmakla birlikte Sessiz Kuşak ve Bebek Patlaması kuşaklarından gelen bireyler de çalışma yaşamında yer almaktadır. Farklı kuşağa ait çalışanların yetiştikleri sosyokültürel, ekonomik, teknolojik, politik çevre ve aile ortamları aynı olmadığından, çalışma hayatından beklentileri de farklıdır. Çalışma yaşamı kalitesi, çalışanların motivasyonunu etkilediğinden, verimliliğe de etki eden bir faktördür. Globalleşme ve dijitalleşmenin getirdiği artan rekabet ortamında faaliyet gösteren organizasyonlar, uygun rekabet stratejileri geliştirmek için çalışanların ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda organizasyonları dizayn etmek, yönetim biçimlerini geliştirmek durumundadırlar. Bu çalışmanın amacının öncelikli amacı, X ve Y kuşağından gelen bireylerin Çalışma Yaşamı Kalitesi'ne yönelik algılarında farklılık olup olmadığının incelenmesidir. Araştırmanın ikinci amacı ise kuşakların Çalışma Yaşamı Kalitesi değişkenleri ile ilişkilerinin derecesini belirlemek aynı zamanda X ve Y Kuşağı'nda ilişkiyi açıklayan değişkenlerin farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Bu kapsamda Kırklareli Üniversitesi akademik personelinden toplanan veriler kullanılarak SPSS 22 paket programında analizler yapılmıştır. Bulgulara göre, X kuşağından gelen bireylerin çalışma yaşamı kalitesi düzeyinin Y kuşağından gelen bireylere kıyasla daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Knowledge-based technological advances are based on the formation of postmodern organizations. Employees are among the most important factors that create value for organizations. In today's working life, the numbers of X and Y belts are increasing in number and the individuals coming from Silent Belt and Baby Blast generation are also in the working life. Because the socio-cultural, economic, technological, political environment and family environments of different employees are not the same, expectations from the working life are also different. The quality of working life affects the motivation of the employees as well as the productivity. Organizations operating in an increasingly competitive environment brought by globalization and digitalization have to design and manage their organizations in line with the needs and expectations of their employees in order to develop appropriate competition strategies. The primary purpose of this study is to examine whether the perceptions of the individuals who come from the X and Y branches are different in their perceptions of Work Life Quality. The second objective of the study is to determine the degree of relation with the Variables of the Working Life Quality of the generations and to examine whether the variables describing the relation in the X and Y Belts are differentiated. In this context, SPSS 22 package program was analyzed by using collected data from academic staff of Kırklareli University. According to findings, the level of quality of working life of the individuals coming from X is higher than the individuals coming from Y.