Kuşakların incelenmesi ve y kuşağı çalışanlarının iş yaşamına etkisi
Analysis of generations and effects of y generation employees on work life
- Tez No: 587556
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Y Kuşağı, İş Hayatı, Sosyal Hayat, Generations, Generation Y, Business Life, Social Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dünyanın her yerinde farklı kuşaklar bulunmaktadır. Birçok işletmede farklı yaş grupları bir arada çalışmaktadır. Bu farklı yaş grupları, farklı kuşakların bir arada çalıştığının bir göstergesidir. Son yıllarda X, Y, Z kuşakları birçok araştırmada cazip hale gelmiştir. Bu çalışmada Y kuşağı çalışanlarının üzerinde durulmaktadır. Y kuşağı çalışanların iş ve toplumsal hayat ölçeğine göre farklılığın bulunup bulunmadığının çıkarılması, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, kuşak çeşitlerine, Y kuşağının özelliklerine, Y kuşağının, iş ve yaşam dengesi arasındaki ilişkisi incelenerek bir araştırma yapılmaktadır. Bunun için veri toplama aracı olarak 170 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; Y kuşağının toplumsal ve iş hayatında oluşan farklılıklardan etkilendiği görülmektedir. Özellikle yaş ve gelir faktörlerinin de bu farklılıklarda etken rol oynadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
There are different generations all over the world. Many businesses work together in different age groups. These different age groups are indicative that different generations work together. In recent years, X, Y, Z generations have become attractive in many studies. In this study, Y generation employees are emphasized. The purpose of this study is to determine whether there is a difference according to the scale of work and social life of generation Y employees. For this purpose, a research is carried out by examining the relationship between work and life balance of generation Y, characteristics of generation Y, generation of generation. For this purpose, a questionnaire was applied to 170 people as a data collection tool. According to the results of the research; Generation Y is affected by differences in social and business life. Especially age and income factors play a role in these differences.