Mücadele Birliği 1964-1980 ideoloji ve örgüt
The Struggling Union 1964-1980 ideology and organization
  1. Tez No: 503568
  2. Yazar: EKİN KADİR SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF EKİN AKŞİT VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçi muhafazakârlık, Mücadele Birliği, antikomünizm, Nationalist conservative, The Struggling Union, Anticommunism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmada 1960'lar ve 1970'ler boyunca etkili olmuş milliyetçi muhafazakâr bir kadro hareketi olan Mücadele Birliği ele alınmıştır. Mücadele Birliği örgüt yapısı, ideolojisi ve tarihiyle bir bütün olarak incelenmiştir. Çalışmanın sonunda hareketin dönemin diğer örgütleriyle olan benzerlikleri, onlardan ayrıştığı noktalar ele alınmış, bunun sonucunda o yıllarda etkili olmuş milliyetçi muhafazakâr düşüncenin genel yapısı ve bu yapının beslendiği siyasal iklim hakkında bir çıkarımda bulunmak mümkün hale gelmiştir. Mücadele Birliği içinden bugünün siyasi kültürel elitlerini oluşturan pek çok isim çıkmıştır. Dolayısıyla Mücadele Birliği üzerine yapılan bu çalışma, bugünü de anlamamız noktasında önemli bir işleve sahiptir. Mücadele Birliği'ni tanımak maksadıyla örgütün yayınladığı kitaplar, dergiler metin analizi yöntemiyle incelenmiş ve bu inceleme sonucunda bir soru havuzu oluşturulmuştur. Daha sonra bu sorular üzerinden Mücadele Birliği'nin önder kadrosu içinde yer almış 41 isimle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Tezin ilk bölümünde hareketin tarihçesi incelenmiştir. İkinci bölümde teşkilat kültürü, teşkilat mensupları arasındaki ilişkiler, yaşayışları konu edinilmiştir. Üçüncü bölümde ise hareketin ideolojisi Türk-İslam ideolojisi, Batı meselesi, antikomünizm, antisemitizm, aydın sorunu gibi başlıklar üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Struggling Union, a nationalist conservative cadre movement that was influential during the 1960s and 1970s was dealt with. The Struggling Union has been examined as a whole by its organizational structure, ideology and history. At the end of the study, the resemblances of the movement to other organizations in the period, the points that they were seperated from, were discussed, and itbecame possible to make a conclusion about the general structure of the nationalist conservative thought, that influenced those years and the political climate nurtured by this structure. Within the Struggling Union there are many names that make up the political cultural elites of today. Therefore this study on the Struggling Union is helping to make sense of the present. In order to get to know the Struggling Union, the books and the magazines published by the organization were analyzed by text analysis method and as a result a question pool was formed. Later on, semi-structured talks were held with 41 names in the leadership of the Struggling Union. In the first chapter of the thesis the gistory of the movement was examined. In the second chapter, the culture of organization, the relations among the members of organization and the living conditions are taken into consideration. In the third chapter, the ideology of movement is examined through titles like Turkish-Islamic ideology, Western affair, anticommunism, antisemitism, intelllctual problem.