Acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda odaklanmış kardiyak ultrasonografinin klinik karara katkısı
Contribution of focused cardiac ultrasound that performed on patients who admitted to emergency services with chest pain to the clinical gestault
  1. Tez No: 452437
  2. Yazar: VEDAT KIRPAT
  3. Danışmanlar: UZMAN MUSTAFA KEŞAPLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Göğüs Ağrısı, Kardiyak Ultrasonografi, Emergency services, Chest pain, Cardiac ultrasoundgraphy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmanın amacı: Yatakbaşı odaklanmış kardiyak ultrasonografi (OKUS) kullanımı akut göğüs ağrısı ile başvuran hastaların değerlendirilmesinde kısa sürede tanı koyabilmek, diğer olası hayatı tehdit eden klinik durumları dışlamak ve erken sürede hastanın sağkalımını etkileyecek tedaviye başlayabilmek amacıyla günümüzde fizik muayenenin vazgeçilmez bir bileşeni haline gelmiştir. Biz de çalışmamızda hastanemiz acil servisine başvuran akut göğüs ağrılıhastada yapılan yatak başı odaklanmış kardiyak USG'nin hekimin klinik kararında değişikliğe neden olup olmadığını araştırdık Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 22 Nisan 2016 – 22 Kasım 2016 tarihleri arasında yapıldı. Acil servise başvuran akut göğüs ağrılı hastalar değerlendirildi. Travmatik göğüs ağrısı olan hastalar, EKG'de STEMI saptanan hastalar, dış merkezden sevkli gelen tanısı belli hastalar ve çalışmaya katılmak istemeyen hastalar dışlandı. Çalışma formlarına USG uygulaması öncesi ve sonrasında hekim tarafından öngörülen ön tanı, istenmesi gereken laboratuar ve görüntüleme tetkikleri ve klinik kararları işaretlendi. Bulgular: Çalışmada yatak başı kardiyak USG ile değerlendirilen 235 hastanın 144'ü (%61,3) erkek, 91'i (%38,7) kadındı. Çalışmadaki 235 hastanın 163'ünde ( %69,3) USG öncesi hekimin ön tanısı ile hastaların son tanısı uyumlu iken, 219 ( %93,2) hasta ise USG sonrası ön tanı hastaların son tanısı ile uyumluydu. USG öncesi ön tanısı son tanıyla uyumlu olmayan 72 (%30,7) hasatanın 56'sında ( %23,8) USG ile ön tanılar hastaların son tanılarıyla uyumlu hale geldi. Tanısal zorluk yaşanan ya da yanlış tanı konulan hastalarda yatak başı odaklanmış kardiyak USG ile %77 (56/72) oranında doğru tanı elde edilmiştir (p=0.013) Yatak başı odaklanmış kardiyak USG öncesi 189 ( %80,4) hastada klinik öngörü olarak yatış düşünülürken, USG sonrası 166 ( %70,3) hastada yatış düşünülmüştür. 23 (%9,7) hastanın klinik kararında değişiklik olmuştur (p=0,01). Yatak başı odaklanmış USG sonrası toplam 100 (%42,5) hastanın planında değişiklik olmuştur. USG öncesi 48 (%20,4) hastada gözlem amaçlı yatış planlanmışken, USG sonrası 5 ( %2,1) hastada gözlem amaçlı yatış planlanmıştır ve istatistiksel olarak en anlamlı farklılık bu oranda saptanmıştır (p=0,02). Sonuç: Akut göğüs ağrısı ile başvuran hastada acil serviste uygulanan yatak başı odaklanmış kardiyak USG hekimin klinik kararında kısa zamanda doğru öntanıları oluşturması ve erken sürede uygun tedaviye ulaşılabilmesi için elverişli bir tanı aracıdır.
Özet (Çeviri)
Aim of study: The use of bedside focused cardiac ultrasoundgraphy (BFCU) has become an indispensable component of physical examination nowadays in order to be able to diagnose patients presented with acute chest pain in a short time, to exclude other potentially life-threatening clinical conditions, and to begin treatment that will affect the patient's survival at an early stage. In our study, we also investigated whether bedside-focused cardiac USG performed in patients admitted to our emergency department with acute chest pain caused a change in the clinical decision of the physician. Material and Method: This prospective study was conducted between 22 April 2016 and 22 November 2016 at the Antalya Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic. Patients admitted to emergency services with acute chest pain were evaluated. Patients with traumatic chest pain, STEMI in the ECG, a certain diagnosis dispatched from the external center, and patients who did not want to be participation in the study were excluded. Before and after the USG application, the preliminary diagnosis, required laboratory and imaging tests and clinical decisions by the physician were marked to the study forms. Findings: 144 of the 235 patients (61.3%) evaluated by bedside cardiac USG were male and 91 (38.7%) were female. In the study, pre-diagnosis of the physician pre-USG were in harmonious with final diagnosis of the patients in 163 of the 235 patients (69.3%) and pre-diagnosis of the patients post-USG were compatible with the final diagnosis on 219 patients (93.2%). In 56 of 72 patients (30.7%) incompatible between pre-diagnosis before USG and final diagnosis, pre-diagnosis of that patients become correleted with final diagnosis by USG. In patients with diagnostic difficulties or misdiagnosis, in proportion of 77% (56/72) as correct diagnosis was obtained with bedside focused cardiac USG (p = 0.013). 189 (80.4%) patients were thought to be hospitalized as clinical prediction before bedside focused cardiac USG, while 166 (70.3%) patients were thought to be hospitalized after USG. Clinical decision of the 23 patient(9.7%) had changed (p = 0.01). A total of 100 (42.5%) patients had a change in their plan after bedside focused USG. While 48 (20.4%) patients were planned to be hospitalized for observation purposes, after USG 5 (2.1%) patients were planned to be hospitalized for observation purposes and statistically the most significant difference was determined at this point (p = 0.02). Result: Bedside focused cardiac USG preformed to the patients presented to emergency services with acute chest pain is a convenient diagnostic tool in order to make accurate preliminary diagnosis in the clinical decision of the physician and to reach appropriate treatment in the early period.