Deneysel hiperlipidemi oluşturulmuş sıçanlarda isoproterenol ile indüklenen miyokard infarktüsü modelinde 5-HT7 reseptör agonist ve antagonistlerinin olası koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of possible protective effects of 5-HT7 receptor agonists and antagonists in isoproterenol-induced myocardial infarction model in experimental hyperlipidemic rats
  1. Tez No: 503940
  2. Yazar: İRFAN ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇADIRCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: 5-HT7, serotonin, kalp, hiperlipidemi, miyokard infraktüs, LP44, SB269970, 5-HT7, serotonin, heart, hyperlipidemia, myocardial infarction, LP44, SB269970
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Deneysel Hiperlipidemi Oluşturulmuş Sıçanlarda İsoproterenol ile İndüklenen Miyokard İnfarktüsü Modelinde 5-HT7 Reseptör Agonist ve Antagonistlerinin Olası Koruyucu Etkilerinin Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneysel hiperlipidemi oluşturulmuş sıçanlarda isoproterenol ile indüklenen miyokard infarktüsü modelinde 5-HT7 reseptör agonist ve antagonistlerinin olası koruyucu etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 100 adet Albino Wistar sıçan 10 gurup halinde kullanıldı. Yüksek Yağlı Diyet (HFD) gurupları 8 hafta boyunca yüksek yağlı diyet ile beslendi. 8. Haftanın son günü tek doz i.p LP44 (5-HT7 reseptör agonisti) ve SB269970 (5-HT7 reseptör antagonisti) 1 ve 2 mg/kg verildi ve son günü 100 mg/kg isopronterenol (İSO) i.p olarak uygulandı. Sıçanların kan ve kalp dokuları uygun şartlarda alındı. Bulgular: Serum lipit profiline baktığımızda HFD guruplarında bu parametrelerin arttığını LP44 uygulaması ile sağlıklı gruba yaklaştığını gördük. Bu sonuçlarımızı kalp dokusunda ELİSA yöntemi ile ölçtüğümüz Na+/K+ ATPase, Ca+2 ATPase parametrelerimiz de destekledi. Kalp dokusundan yapılan TNF-α, IL-6 ve TGF-β1 mRNA ekspresyon analizleri ve histopatolojik boyama sonuçlarımızda da HFD gruplarında sağlıklı gruba göre sitokin ve hasar seviyelerinin arttığını ve bu artışın İSO gruplarında daha fazla olduğunu gördük. Yine bu yükselme ve düşmelerin 5-HT7 mRNA ekspresyon seviyesi ile paralel olduğunu gördük. Sonuç: Çalışmamızda HFD ile kalp dokusundaki 5-HT7 reseptör mRNA seviyelerini artırdığı ilk kez gösterilmiştir. Yüksek yağlı diyete ek olarak İSO ile iskemik hasar ve MI indüklenmesi ise bu artışı daha da şiddetllendirmiştir. LP44 uygulanan tüm dozlarda kalp hasarının belirteçleri olan enflamatuar sitokinleri ve doku hasarını azaltmıştır. 5-HT7 reseptör antagonistinin ise hem kardiyak hasar belirteçlerini hem de 5-HT7 reseptör ekspresyonunu artırdığı gösterilmiştir. Bu tez; 5-HT7 reseptörlerinin hem kardiyak rolünü göstermesi açısından hem de bu reseptörleri potansiyel ilaç hedefleri olarak ortaya koyması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Possible Protective Effects of 5-HT7 Receptor Agonists and Antagonists in Isoproterenol-Induced Myocardial Infarction Model in Experimental Hyperlipidemic Rats Aim: The aim of this study was to investigate possible protective effects of 5-HT7 receptor agonists and antagonists in the isoproterenol-induced (ISO) myocardial infarction model in experimental hyperlipidemic rats. Material and Method: We used 100 Albino Wistar rats in 10 groups. High Fat Diet (HFD) groups were fed a high fat diet for 8 weeks. On the last day of the 8th week, a single dose i.p LP44 (5-HT7 receptor agonist) and SB269970 (5-HT7 receptor antagonist) were given 1 mg / kg and 2 mg / kg and the final day was administered as ISO 100 mg / kg ip. Blood and heart tissues of rats were taken under appropriate conditions. Results: When we looked at the biochemical parameters, we observed that these parameters increased in the HFD groups. These results support our Na + / K + ATPase and Ca + 2 ATPase parameters, measured by ELISA method in heart tissue. In our results of cardiac tissue TNF-α, IL-6 and TGF-β1 mRNA expression and histopathological staining, cytokine and damage levels were increased in the HFD groups compared to the healthy group, and this increase was more in the ISO groups. We have also seen that these ups and downs are parallel to the 5-HT7 mRNA expression level. Conclusions: It has been shown for the first time in our study that HFD increases cardiac tissue 5-HT7 receptor mRNA levels. Ischemic damage with MI and MI induction in addition to HFD further exacerbated this increase. LP44 reduced inflammatory cytokines and tissue damage, which are markers of heart damage at all doses administered. The SB269970 has been shown to increase both cardiac damage markers and 5-HT7 receptor expression. This thesis; It is important that 5-HT7 receptors both play a role in cardiac functioning and as potential drug targets for these receptors.