Proliferatif diyabetik retinopatiye bağlı gelişen neovasküler glokomda koroid kalınlığının değerlendirilmesi
Evaluation of choroidal thickness in neovascular glaucoma due to proliferative diabetic retinopathy
- Tez No: 503966
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN SAYGILI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Proliferatif diyabetik retinopati, neovasküler glokom, koroid kalınlığı, Proliferative diabetic retinopathy, neovascular glaucoma, choroidal thickness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Proliferatif Diyabetik Retinopatiye Bağlı Gelişen Neovasküler Glokomda Koroid Kalınlığının Değerlendirilmesi Dr. İffet Yarımağa Kaçarlar Uzmanlık Tezi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Oğuzhan SAYGILI NİSAN-2018 Amaç: Neovasküler glokom gelişmiş olan diyabetik hastalarda koroid kalınlığını değerlendirmek Materyal- Metod : Bu prospektif karşılaştırmalı çalışmaya kliniğe başvuran proliferatif diyabetik retinopati tanısı olan 68 hasta dahil edildi. Hastalar neovasküler glokomu olanlar ve neovasküler glokomu olmayanlar olacak şekilde iki gruba ayrıldı.Ayrıntılı oftalmik muayeneleri tamamlanan hastaların OKT (Optik Koherans Tomografi) ile tek, horizontal ve fovea merkezli kesitten görüntüleri alınarak, subfoveal, nazal ve temporal alandan koroid kalınlıkları ölçüldü. Hastaların yaş, cinsiyet, refraktif kusur ve aksiyel uzunlukları kaydedilerek analiz edildi. Koroid kalınlıkları karşılaştırıldı. Bulgular: DEİGK (Düzeltilmiş en iyi görme keskinliği) düzeyi çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük bulunmuştur(p=0,001).NVG (Neovasküler glokom) olanlar ve olmayanlar arasında SE (sferik ekivalan) değerleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır(p:0,064).NVG olan grupta GİB (göz içi basıncı), diğer gruba göre anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur(p:0,001).İki grup arasında AXL (aksiyel uzunluk) değerleri açısından anlamlı fark görülmedi(p:0,068). Ortalama subfoveal koroid kalınlığı, fovea merkezinin 1000 mikron temporali ve fovea merkezinin 1000 mikron nazalinden koroid kalınlığı NVG olanlarda, olmayanlara oranla önemli ölçüde azalmıştır(hepsi için p:0,001). Sonuçlar: NVG olan hastalarda koroid kalınlığı; subfoveal, nazal ve temporal kadranlarda incelmektedir. NVG olanlarda görme keskinliği düzeyleri, NVG olmayanlara göre önemli ölçüde düşüktür.
Özet (Çeviri)
Dr. İffet Yarımağa Kaçarlar Resident Thesis, Department of Ophthalmology Supervisor: Prof. Dr. Oğuzhan Saygılı APRIL- 2018 Evaluation Of Choroidal Thickness In Neovascular Glaucoma Due To Proliferative Diabetic Retinopathy Purpose: To evaluate choroidal thickness in diabetic patients with neovascular glaucoma Methods: This prospective comparative study included 68 patients with proliferative diabetic retinopathy who referred to the clinic. Patients were divided into two groups, one with neovascular glaucoma and the other with no neovascular glaucoma. Choroidal thicknesses of the subfoveal, nasal and temporal areas were measured by taking images of single, horizontal, and fovea-centered sections with OCT (Optic Coherans Tomography) in patients whose detailed ophthalmic examinations were completed. Age, gender, refractive errors and axial lengths of the patients were recorded and analyzed. Choroidal thicknesses were compared. Results: The level of BVCA (Best corrected visual acuity) was significantly lower in the study group than in the control group (p = 0.001). There was no significant difference in SE (spherical equivalent) values between NVG (neovascular glaucoma) patients and non-NVG patients (p: 0.064). In the NVG group, IOP (intraocular pressure) was significantly higher than the other group (p: 0.001). There was no significant difference in the AXL (axial lenght) values between the two groups (p: 0.068). Mean subfoveal, temporal, and nasal choroidal thickness were significantly reduced in those with NVG compared to those without (p: 0.001 for all). Conclusions: In patients with NVG, subfoveal, temporal and nasal choroid is thinner than patients without NVG. Visual acuity levels in NVG patients are significantly lower than patients without NVG.