Preoperatif adjuvan analjezik olarak uygulanan alprazolamın laparoskopik donör nefrektomi yapılan hastalarda postoperatif ağrı üzerine etkisi
The effect of alprazolam as preoperative adjuvan analgesic on postoperative pain in laparoscopic donor nephrectomy patients
  1. Tez No: 503973
  2. Yazar: ALİ AVANAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHİTTİN YAPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Alprazolam, Adjuvan Analjezik, Laparoskopik Donör Nefrektomi, Postoperatif Ağrı, Böbrek Nakli, Alprazolam, Adjuvant Analgesics, Laparoscopic Donor Nephrectomy, Postoperative Pain, Kidney Transplantation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Laparoskopik donör nefrektomi ilk olarak 1994 yılında domuzlar üzerinde, 1995 yılında insan üzerinde uygulanmıştır. Canlı verici donör nefrektomi yöntemi sayesinde böbrek alıcılarında mükemmel sonuçlar elde edilmektedir. Alprazolam orta etkili bir benzodiazepin türevi olup generalize anksiyete, anksiyete ve anksiyete ilişkili depresyonunun, panik bozuklukların tedavisinde kullanılmaktadır. Amacımız Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde yapılmış laparoskopik donör nefrektomi vakalarına adjuvan analjezik olarak farklı dozlarda uygulanan alprazolamın etkinliğini değerlendirmektir. Ocak 2017 - Kasım 2017 tarihleri arası laparoskopik donör nefrektomi ameliyatı yapılmış 173 vaka retrospektif incelendi. Vakalar 3 ayrı grupta incelendi. Preoperatif dönem bulgularında gruplar arasında yaş, cinsiyet, vital bulgular incelendiğinde gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı saptandı (yaş p=0,367; cinsiyet p=0,353; vücut sıcaklığı p=0,25; nabız p=0,41; kan basıncı (sistol/diyastol) p=0,81/0,32). Vakaların ameliyat süresi ortalama değerinin 137,8 ± 43 dk olduğu ve saptandı. VAS skorunun Grup 1'de 4,8 ± 0,7; Grup 2'de 4,4 ± 0,8; Grup 3'te 4,8 ± 1 olduğu; NAS skorunun Grup 1'de 7,7 ± 1,3; Grup 2'de 7,4 ± 1,3; Grup 3'te 7,8 ± 1,7 olduğu saptandı. Postoperatif dönem analjeziklerin ameliyattan ortalama 79,1 ± 87,7 dk sonra uygulandığı saptandı. Ek doz analjezik uygulanan vakalar incelendiğinde 75 vakanın 25'ine ek doz analjezik uygulandığı saptandı. Laparoskopik donör nefrektomi yapılan vakalarda ağrı kontrolü için farklı ve daha etkili analjezi protokollerinin belirlenmesi gerekmektedir. Ağrı kontrolünün daha etkin sağlanması ile canlı böbrek bağışçılarının sayısında artış elde edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Laparoscopic donor nephrectomy was first performed on pigs in 1994, and then in 1995 on humans. The live donor donor nephrectomy method provides excellent results on live donor kidney recipients. Alprazolam is a moderately effective benzodiazepine derivative; used in the treatment of generalized anxiety, short-term anxiety and anxiety-related depression, panic disorders associated. The aim of our study is to evaluate the effect of different doses of alprazolam as adjuvant analgesic in laparoscopic donor nephrectomy cases which was performed in Akdeniz University Organ Transplant Center. Between January 2017 and November 2017, 173 cases underwent laparoscopic donor nephrectomy at the Akdeniz University Organ Transplant Clinic, were retrospectively reviewed. The cases were evaluated in three different groups. Age, gender, vital signs were examined in preoperative period and there were found to be no significant differences (age p=0,367; gender p=0,353; temp. p=0,25; pulse p=0,41; BP (systole/diastole) p=0,81/0,32). Average value of the operation time was 137.8 ± 43 min. VPS score was 4.8 ± 0.7 in Group 1; 4.4 ± 0.8 in Group 2; Group 3 had 4,8 ± 1; the NPS score was 7.7 ± 1.3 in Group 1; 7.4 ± 1.3 in Group 2; In group 3, it was found to be 7,8 ± 1,7. Administration of the analgesics for the first time average value was 79.1 ± 87.7 min. It was determined that 25 of the 75 cases were given additional doses of analgesics. In patients undergoing laparoscopic donor nephrectomy it is necessary to determine more effective and different analgesia protocols for pain control. It is also believed that a more efficient provision of pain control may result in an increase in the number of living kidney donors.