Kamuda geri ödemede şeffaflık ve objektivitenin sağlanması için model geliştirilmesi
Developing A model to achieve transparency and objectivity in public reimbursement
- Tez No: 503974
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kamu Mali Disiplini, Sistem Tasarım, Hakediş, Şeffaflık, Objektivite, Public Fiscal Discipline, System Design, Allowance, Transparency, Objectivity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çiçek, U. (2016), Kamuda Geri Ödemede Şeffaflık ve Objektivitenin Sağlanması İçin Model Geliştirilmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yönetimi ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Günümüzde sağlık ekonomisi hem dünyada hem ülkemizde büyüyen hacmiyle en önemli endüstrilerden biri haline gelmiştir. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin finansmanı için ayrılan ödeneğin bütçe içerisinde en büyük hacmi kapsadığı görülmektedir. Bütçe gider işlemlerinin kamunun belirlediği kurallar doğrultusunda gerçekleştirilmesi zorunluluğu göz önüne alındığında uygulanması ve denetlenmesi oldukça güç bir alan karşımıza çıkmaktadır. Bu uygulama ve kontrol güçlüğünü ortadan kaldırabilecek sistem tasarımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Tasarlanacak sistemler kamu harcamalarının kamu mali disiplinine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamalıdır. Ayrıca kaynakların etkin ve verimli kullanımının yanı sıra şeffaflık ve objektivitenin de sağlanması hassasiyetlerine sahip olmalıdır. Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesinde yukarıda bahsedilen gereklilikler ve ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen model ve uygulama araçları sunulmaktadır. Bu modelde süreç yönetimi esaslı tasarım ile süreçlerin iyileştirilmesi sayesinde daha etkin ve verimli çıktılar elde edilerek kaynakların etkin ve verimli kullanımının yanı sıra şeffaflık ve objektivitenin de sağlanması hedeflenmiştir. Bilginin üretildiği an ve yerde kayıt altına alınabilmesi için bilişim sistemleri tasarlanarak geliştirilmiş olup, yaklaşık 500 kullanıcının yararlandığı bir sistem ortaya çıkarılmıştır. Böyle bir sisteme gerek kamu idarecilerinin gerekse yüklenici firma mensuplarının duyduğu ihtiyaç anket çalışması ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma sonucunda; özel sektör temsilcilerinin %12,7'si kesinlikle hakedişlerinin ödenmesinin takip edemediği, katılımcıların ise; %32,60'ının kamu kurumlarında ödeme sıralaması dışında ödemelerin gerçekleştiğini düşündükleri, %84,90'ının hakediş ödemelerinin takibinin sağlanması için bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu, %73,30'unun ödeme sıralama sisteminin satın alma işlemlerinde maliyeti azaltıcı bir uygulama olduğunu belirttiği tespit edilmiştir. Ödeme sıralama sisteminin ilan edilmesi neticesinde katılımcıların; %90,70'inin kurumsal güven artışını sağlayacağı, %83,70'inin objektifliğin sağlanacağı, %83,70'inin de şeffaflığı sağlama hususunda etkili olacağını belitmiş oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Çiçek, U. (2016), Developing a Model to Achieve Transparency and Objectivity in Public Reimbursement. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Department of Health Management. Master's Thesis. Istanbul. Today, health economics has become one of the most important industry in our country and in the world with a growing volume. In our country budget allocated for finance of health services covers the largest volume in the total budget. Given the fact that budget expense transactions to be realized in accordance with public provisions, we come across an area which is quite difficult to apply and audit. Therefore, we need a system which will eliminate such difficulties. The system should be designed to make sure public expense transactions are in accordance with the public fiscal discipline. Besides, it must have the sensitivity to ensure the transparency and objectivity besides optimizing the effective and efficient utilization of the resources. In this study, models and implementation tools developed in accordance with the requirements mentioned above are presented at Istanbul University. Having improved the processes by using a process management based design in this model, it is aimed to ensure transparency and objectivity as well as optimized utilization of resources with the effective and efficient outcomes. An information system having approximately 500 users has been designed and developed in order to correctly record the time and place of the information produced. The requirement for such a system has been justified by conducting a questionnaire to both public managers and subcontractor company representatives. As an outcome of this study; %12.7 of private sector representatives stated that they can absolutely not track the reimbursement payments, %32.60 stated that they think payments are done without respecting the planned payment queue, %84.90 think that there's a need for a system to track the reimbursement payments, %73.70 stated that the payment queue management system has a decreasing effect on the cost of purchasing transactions. %90.70 of the participants think that introducing a payment queue system would increase the corporate trust, %83.70 thinks it will bring objectivity, %83.70 claims that it will have a positive effect on achieving transparency.
Benzer Tezler
- Elektronik sözleşmelerde sözleşmenin kuruluşu ve şekil
The Conclusion of contract in electronic contracts and form
ULVİ ALTINIŞIK
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
HukukAnkara ÜniversitesiMedeni Hukuk Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HASAN SEÇKİN OZANOĞLU
- Kamuda farklı statüde çalışanların iş doyumu ve sonuçlarının karşılaştırılması
Comparing job satisfaction and outcomes for different employment status
KEZBAN ÖZÇELİK KAYNAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriDokuz Eylül ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
PROF.DR. MUSTAFA YAŞAR TINAR
- Lider-üye etkileşimin çalışan performansına etkisi: Kamuda görgül bir araştırma
Effects of leader-member interaction on operating performance: A rare investigation
SEYFULLAH ARSLANTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Kamu YönetimiTürk Hava Kurumu Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. RAHİME DİLEK KOÇAK
- Kamu yönetiminde performans değerlendirme ve 360 derece geri bildirim yöntemiyle bir uygulama
Performance assessment in public management and an implementation using 360 degrees feedback method
AHMET DİLSİZ
- Sağlık hizmetlerinde özelleştirme uygulamaları ve hemşirelerin özelleştirme uygulamalarına ilişkin algıları
Privatization practices in health services and the nurses' perception related to privatization practices
ARZU KADER HARMANCI
Doktora
Türkçe
2010
Hastanelerİstanbul ÜniversitesiHemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM