Trombofili nedeniyle tekrarlayan gebelik kaybı yaşayanlarda gebelik öncesi düşük molekül ağırlıklı heparin kullanımının klinik ve laboratuar verileri üzerine etkileri
The effects of low molecular weight heparin used to before pregnancy on clinical and laboratory data in patients with recurrent pregnancy loss due to thrombophilia
  1. Tez No: 504014
  2. Yazar: YUSUF DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN ÖZKAYA, PROF. DR. MUSTAFA NAZIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyofizik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Biophysics, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, trombofili, düşük molekül ağırlıklı heparin, gebelik öncesi, Ca+2 sinyali, TRP kanalları, apopitozis, oksidatif stres, Recurrent pregnancy loss, thrombophilia, low molecular weight heparin, before pregnancy, Ca+2 signalling, TRP channels, apoptosis, oxidative stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Trombofili Nedeniyle Tekrarlayan Gebelik Kaybı Yaşayanlarda Gebelik Öncesi Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin Kullanımının Klinik ve Laboratuar Verileri Üzerine Etkileri Tekrarlayan gebelik kaybı; ardışık iki ya da daha fazla gebeliğin 20. haftasından önce yada 500 gramın altında fetal ağırlıkla birlikte gebelik kaybı olarak tanımlanır. Fertil çiftlerin yaklaşık %1'inde görülür. Hemostaz bozukluklarına bağlı hematolojik nedenler, anatomik nedenler, endokrin nedenler, kromozomal anomaliler, enfeksiyöz, immünolojik ve çevresel faktörler başlıca etyolojik nedenlerdir. Trombofili pıhtılaşmaya eğilim durumudur. Batı populasyonunun en az %15'ini etkilemektedir. Trombofili gebeliğin seyrini olumsuz yönde etkilemektedir. Abrtus, tekrarlayan gebelik kaybı, gestasyonel hipertansiyon, preeklamsi, ablasyo plasenta, IUGR, oligohidroamnios, intrauterin ex fetus, erken doğum gibi sonuçlara neden olmaktadır. TRP katyon kanalları son 20 yıl içerisinde keşfedilmiştir. Bu kanlların birçok hastalığın patogenezinde rolü olduğu düşünülmektedir. Bir kısım TRP kanalları reaktif oksijen ürünleri ile aktive olmaktadırlar. Sitozole ROT aracılı TRP kanal aktivasyonu ile aşırı Ca+2 (kalsiyum iyonu) girmesi apopitozis ve DNA tahribi gibi birçok hücre ölümcül süreçlerini başlatmaktadır. DMAH'ın anti-apopitotik etkisi bilinmektedir. Ancak TRP kanalları üzerine etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı ve Biyofizik Anabilim Dalı Araştırma Laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya alınan hastalar Süleyman Demirel Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilim Dalına başvuran gönüllü hastalardan seçildi. Araştırmaya alınan TGK tanısı olup aynı zamanda trombofilili ancak henüz ilaç almamış olan 10 hasta, TGK tanısı olup aynı zamanda trombofilisi olan ve gebelik öncesi DMAH kullanmış (12 hafta boyunca) 10 hasta, TGK tanısı olup trombofilili ve gebelik saptandıktan sonra (GSS) DMAH kullanmış 16 hasta ve hiçbir ek hastalığı olmayan 10 kişilik kontrol grubundan oluşturuldu. Gruplar sosyodermografik veriler açısından homojendi. Kontrol, Hasta ve gebelikten önce DMAH kullanmış olan hastaların trombositlerinde TRPM2 ve TRPV1 kanal aktivasyonu, apopitozis, hücre canlılığı, kaspaz 3 ve kaspaz 9 aktiviteleri, PARP1 aktivitesi, hücre içi ROT üretimi, mitokondriyal membran depolarizasyonu (JC-1) düzeyleri incelenmiştir. DMAH başlanma zamanına göre gruplar gebeliğin seyri ve sonuçları açısından incelenmiştir. DMAH'ın başlanma zamanına göre düşük ve 20 hafta üzerine ulaşan gebelik oranları arasında istatistiksel olarak anlamları sonuçlara ulaşıldı. Gebelikten önce DMAH başlandığında gebeliğin düşük ile sonlanma oranlarının belirgin olarak azaldığını saptadık.
Özet (Çeviri)
The Effects of Low Molecular Weight Heparin Used to Before Pregnancy on Clinical and Laboratory Data in Patients with Recurrent Pregnancy Loss Due to Thrombophilia Recurrent pregnancy loss is defined as pregnancy loss together with fetal weight below 500 grams before 20th week of two or more consecutive pregnancies. Approximately %1 of the fertile pairs are affected. Haematological causes due to hemostatic disorders, anatomical, endocrine, chromosomal anomalies, infectious, immunologic and environmental factors are major etiological causes. Thrombophilia is a tendency to clot. It affects at least %15 of Western populations. Thrombophilia affects the course of pregnancy negatively. It results in abortion, recurrent pregnancy loss, gestational hypertension, preeclampsia, ablative placenta, IUGR, oligohydroamnios, intrauterine ex fetus, premature birth. TRP cation channels have been discovered in the past 20 years. These channels are thought to play a role in the pathogenesis of many diseases. Some TRP channels are activated by reactive oxygen species. Excessive Ca+2 (calcium ion) entry through cytosolic ROT-mediated TRP channel activation initiates many cell lethal processes such as apoptosis and DNA damage. The anti-apoptotic effect of LMWH is known. However, the effect on TRP channels is not fully known. This study was carried out at Süleyman Demirel University, Department of Obstetrics and Gynecology and Biophysics Departments Research Laboratories. The included patients were selected from voluntary patients who applied to Süleyman Demirel University, Department of Obstetrics and Gynecology. 10 patients who were diagnosed with RPL and who had thrombophilia but had not received any medication at the same time, 10 patients who had RPL and who also had thrombophilia and received pre-pregnancy LMWH (during 12 weeks), 16 patients who were diagnosed as RPL and had thrombophilia and received LMWH after pregnancy has been detected, and control group of 10 persons with no additional disease were included in the study. Groups were homogeneous in terms of sociodemographic data. TRPM2 and TRPV1 channel activation, apoptosis, cell viability, caspase 3 and caspase 9 activities, PARP1 activity, intracellular ROT production, mitochondrial membrane depolarization (JC-1) levels were examined in platelets of control group, patient group and patients who had used LMWH before pregnancy. Groups were examined according to the time of onset of LMWH in terms of gestation and outcome. Statistically significant results were obtained according to the time of onset of LMWH between abortion and pregnancy rates reaching over 20 weeks. We found that the prevalence of abortion and abortion decreased markedly when LMWH was initiated before pregnancy.