II.Abdülhamid dönemi Sivas şehri'nin iktisadi yapısı (1876-1909)
II. economic structure of the Sivas city of Abdulhamid (1876-1909)
  1. Tez No: 504367
  2. Yazar: VİLDAN DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II.Abdülhamid, Sivas, Esnaf, Tüccar, Ekonomik Yapı, Üretim, Pazarlama, Tüketim, Alım-Satım, Abdulhamid II, Sivas, Artisans, Traders, economic structure, production, marketing, consumption, Trading
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
II.Abdülhamid Dönemi (1876-1909) Sivas Şehrinin ekonomik yapısının incelendiği bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Evvela Sivas Şehri'nin adı, coğrafı konumu, fiziki özellikleri dahilinde mahalleler, camiler ve Osmanlı Dönemi ekonomik yapısından bahsedildikten sonra II.Abdülhamid Dönemi'ni kapsayan Sivas ekonomisine geçilmiştir. Birinci bölümün ilk başlığını oluşturan II.Abdülhamid Dönemi Sivas Şehri'nin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tanzimi mes'elesi ile belgelerden yola çıkılarak dönem içerisinde Sivas'ın ihtiyaçları belirlenmiş ve bunların nasıl düzenlenmeye çalışıldığı tespit edilmiştir. İkinci başlıkta bu dönemde Sivas'ın ekonomisini etkileyen genel faktörler üzerinde durularak şehrin jeopolitik konumunun, eğitim, sağlık, sosyal yardım politikalarının ayrıca muhacirler, asayiş ve bayındırlık hizmetlerinin Sivas iktisadi yapısına etkisi açıklanmaya çalışılmış olup, birinci bölümün son başlığında ise tereke kayıtlarının şehir ekonomisini belirlemedeki rolü ve kayıtlarda geçen kavramların ekonomi ile olan ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümün ilk başlığında II.Abdülhamid Dönemi Sivas Şehri'nde Üretim Faaaliyetlerinden bahsedilerek esnafın hiyerarşik yapısı üzerinde durulmuştur. Yine arşiv kayıtlarından yola çıkılarak esnaf ve üretimin, sanayinin, hizmet sektörünün, zirai üretim ve hayvancılığın ekonomiye katkısı açıklanmaya çalışılmış olup ikinci başlıkta da esnafın genel yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü Bölümde ; şehrin pazarlama ve tüketim faaliyetleri üzerinde durulup, pazarlamanın yer aldığı ilk başlıkta pazarlamayı sağlayan unsurlar, pazarlamanın gerçekleştirilmesine dair alım-satım ve borçlanmadan bahsedilirken; tüketimin yer aldığı ikinci başlıkta ise; tüketimi etkileyen faktörlerin neler olduğu ve fiyatların belirlenmesi üzerinde durulmuştur. Dördüncü Bölümde ise; Sivas'ta faaliyet gösteren bilhassa esnaf ve tüccarlar üzerinde durularak halkın da sosyal ve dini yapıdaki yeri açıklanmaya çalışılmıştır. Sosyal yapının üzerinde durulduğu ilk başlıkta Müslüman ve Gayrimüslim ailenin yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Ardından ailenin temelini oluşturan evler, kullanılan eşyalar üzerinde durularak esnaf, tüccar ve ekonomiye katkısı olan halkın kullandığı isimler, lakaplar ve ünvanlar hakkında açıklama yapılmış olup Müslüm ve Gayrimüslimlerin birbirleri ile olan ilişkileri ve esnafa uygulanan cezalardan bahsedilip dini yapı üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümün son kısmında ise esnafın eskiye nazaran etkisinin hissedilmediği yani esnaf faaliyetlerinin son bulma aşaması hakkında bilgi verilmiştir. Her biri ayrı ayrı önem arz eden bu bölümlerin yanı sıra tablo ve grafikler oluşturularak II. Abdülhamid Dönemi Sivas Şehri ekonomik yapısı hakkında anlaşılabilir bilgi elde edinilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Abdulhamid II Period (1876-1909) economic structure of the city of Sivas investigate, this study consists of four main sections. First of Sivas City's name, geographical location, physical characteristics within neighborhoods, mosques and Abdulhamid II, covering the period after the Ottoman mentioned economic structure has started to Sivas economy. The first part of the first header forming Abdulhamid II Period in Sivas, Sivas City's needs and identifying the needs of the arrangement period starting from the documents identified by the problem subject and how it was determined that attempts to edit them. The second title in this period of geopolitical general factors the emphasis in on influencing the Sivas economy, education, health, as well as refugees of social assistance policy, public security and civil services has been tried to explain the effect of Sivas economic structure, while the last section of the first part of its role in determining the probate records of the city economy and records in attempts to explain his relationship with the concept of economy. In the second part of the first title in Abdulhamid period it is emphasized from the hierarchical structure of the artisan in Sivas mentioning Production acivity. Again starting from archive records of trades and manufacturing, industry, the service sector, has been tried to explain the effects of the economy's agricultural production and animal husbandry were informed about the general nature of the trades in the second header. In the third part; Focusing on the city's marketing and consumption activities, factors that marketing in the first title where the marketing, distribution concerning the realization of the marketing, trading and borrowing from referring to; The second header where consumption; factors affecting consumer spending and focused on the identification of where and what price. In the fourth chapter; Coaches have tried to explain in Sivas, particularly in the social and religious structure in place an emphasis on folk craftsmen and traders. Muslims in the first title that focused on the social structure and information is given about the structure of the Muslim family. Then the houses that form the basis of the family, used goods with emphasis on trades, names that traders and use the people who contribute to the economy, epithets and titles explanation is made about the mentioned and the penalties applied to the relationship and trades with each other Muslim and non-Muslims focused on religious buildings. In the last part of the fourth chapter of the impact it will not be felt than in the past so the trades were informed about the latest discovery phase of artisan activities. Each individually concern forming this section as well as tables and graphs II. Abdulhamid Period city of Sivas was aimed to obtain clear information available about the economic structure.