Diabetes mellituslu hastaların tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanım durumlarının ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisi
Effectiveness of complementary and alternative treatment use situations and healthy life style behaviors of Diabetes mellitus patients
- Tez No: 504727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KÖROĞLU ÇAMDEVİREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, Diabetes Mellituslu hastaların tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanım durumlarının sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı, ilişki arayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbulda yer alan kamuya ait bir eğitim ve araştırma hastanesinin dahiliye kliniği, diyabet eğitim birimi ve polikliniğine başvuran 18 yaş ve üstü DM hastaları oluşturmaktadır. Araştırmanın yürütüldüğü 6 aylık sürede kriterlere uygun toplam 1007 hastaya ulaşıldı. Çalışmanın verileri, Birinci bölümde sosyodemografik özellikler, ikinci bölümde DM ile ilgili özellikler, üçüncü bölümde tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerine ilişkin özellikler, dördüncü bölümde sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 20.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ve Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Araştırma verilerinin normal dağılım gösterdiği saptanmıştır (p>0,05). Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hastaların TAT kullandığını ifade edenlerin çoğunluğunun (%71,6) şifalı bitkiler kullandığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan hastaların, yaş ortalaması 54,441±12,680 olup, yarısından fazlası kadındı. Öğrenim durumu, yaş, medeni durum, meslek, DM tipi, DM süresi, DM tedavisi, DM tedavi süresi, DM hakkında bilgi alma durumu ve aldığı bu bilgiyi yeterli bulma durumu nedenleri ile TAT kullanma puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Araştırmaya katılan hastaların yarısından fazlasının TAT kullanmaya başvurduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive, relationship seeking, and cross sectional study to determine the effect of complementary and alternative treatment situations on healthy lifestyle behaviors of patients with diabetes mellitus. The sample of the study consists of a public education and research hospital in İstanbul, 18 years old and over with DM patients who refer to the internal medicine clinic, diabetes education unit and policlinic.A total of 1007 patients were reached in the 6 month period during which the study was conducted.Data of the study, sociodemographic characteristics in the first part, features related to the DM in the second part, features related to complementary and alternative treatment methods in the third part, and healthy lifestyle behaviors in the fourth part were collected.The data obtained in the study were analyzed using the IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 20.0 program.Number, percentage, mean, standard deviation and Kolmogorov Smirnov test were applied as descriptive statistical methods in the evaluation of the data.It was determined that the research data were normal distribution (p> 0,05). The findings were evaluated at the 95% confidence interval and at the 5% significance level. It has been determined that those who stated that they use TAT use the herbaceous plants in percent survival (71.6%).As a result of the research; The average age of the patients participating in the survey was 54,441 ± 12,680, with more than half of them female. The difference between the CAT use scores and the reasons for the finding of the information obtained about the education, age, marital status, occupation, DM type, DM duration, DM treatment, DM treatment duration, DM and statistical significance was found statistically significant. It was found that more than half of the patients who participated in the study were using CAT. Key Words : Diabetes, Complementary and Alternative Treatment, Healthy lifestyle behaviors