Farklı inançlara sahip çalışanlar açısından çalışma ahlakı değerlerinin iş performansı üzerindeki etkisi
The effect of work ethics values on the job performance from the standpoint of the employees having different religious beliefs
  1. Tez No: 504941
  2. Yazar: SUUDAN GÖKÇE GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR AKGEMCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Çalışma Ahlakı, Protestan Çalışma Ahlakı, İslami Çalışma Ahlakı, İş Performansı, Ethics, Work Ethics, Protestant Work Ethics, Islamic Work Ethics, Job performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı inançlara sahip çalışanlar açısından çalışma ahlakı değerlerinin iş performansı üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini, merkezi Avrupa'da bulunan çokuluslu bir şirketin üniversite sanayi işbirliği yapması sonucu ortak bir amaç doğrultusunda çalışmakta olan ve geçici süre ile bir araya gelmiş bir proje grubu çalışanları oluşturmaktadır (N=312). Farklı dinlere ait çalışma ahlakının iş performansı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için sözü edilen örneklemden elde edilen bu çalışmanın verileri Doğrulayıcı Faktör Analizi, Açıklayıcı Faktör Analizi, Basit Doğrusal Regresyon ve Çoklu Regresyon Analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre açıklayıcı faktör analizi yardımıyla öncelikli olarak İslami çalışma ahlakının özgürlük ve başarılı ilişki kurma aracı olarak sıkı çalışma, kişinin ve toplumun refahına katkıda bulunma aracı olarak doğru iş yapma, kişisel sorumlulukları yerine getirme ve sözünde durma aracı olarak çok çalışma ve erdemli yaşamanın bir aracı olarak çalışma ve işe adama şeklinde dört boyutu saptanmıştır. Bu boyutların tümünün iş performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur. Bununla birlikte İslami çalışma ahlakı iş performansını olumlu yönlü etkilemektedir. Buna karşın, araştırma bulguları, Protestan çalışma ahlakının boyutlarından sadece çalışmanın gerekliliği, sıkı çalışmanın başarıyı getirmesi ve para ve zaman kullanımının çalışma performansı üzerinde pozitif yönlü etkilediği saptanmıştır. Ayrıca bulgular genel olarak Protestan Çalışma Ahlakının da iş performansını pozitif etkilediğini ortaya koymuştur. Son olarak araştırmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmış, yöneticilerine çalışma ahlakı hakkında öneriler ve gelecekte benzer konularda yapılacak araştırmalara ilişkin bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is study is to analyze the effects of work ethics values on job performance in terms of employees with different beliefs. The sample of the research is consisted of a project group personnel who are working for a common purpose and gathered for a temporary period as a result of university-industry cooperation ofan multinational company whose headquarter is located in Europe (N=312). Data of this study which have been obtained from the said sample in order to reveal the effects of work ethics of different religions on the work performance, were analyzed by means of Confirmatory Factor Analysis, Explanatory Factor Analysis, Linear Regression and Multiple Regression Analysis. According to the research findings, four dimensions of the Islamic work ethic were principally determined by means of explanatory factor analysis as follows; hard-working as a means of freedom and establishing successful relation, working properly as a means of contributing into the welfare of person and society, hard working as a means of fulfilling the personal responsibilities and keeping the promise and working and devoting himself to the work as a means of living virtuously. It has been presented that all of these dimensions have a positive and significant effect on the work performance. Besides this, Islamic work ethic affects the work performance positively. Nevertheless, the research findings show that of the dimensions of Protestant work ethic, only the necessity of working, success brought by the hard-working and use of money and time affect the work performance positively. Also, findings have generally showed that protestant work ethic affect the work performance positively. Finally, it was emphasized that this study has some limitations, some suggestions about the work ethic and recommendations regarding the research to be conducted in similar subject in the future were offered to the executives.