Elektronik ticaretin gelişim süreci ve Türkiye'de işletmeden tüketiciye (B2C) elektronik ticaret üzerine bir araştırma
The development process of e-commerce and a study of business to consumer (B2C) e-commerce in Turkey
- Tez No: 504946
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, İşletmeden tüketiciye, Türkiye, E-commerce, Business to customer, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Elektronik ticaret (e-ticaret) genellikle hem kuruluşlar hem de kişiler dâhil olmak üzere ticari faaliyetlerle ilgili her türlü işlemle ilişkilidir. E-ticaret, çeşitli bilgisayar ağları kullanarak, ürün tasarımı, imalat, reklam, ticari işlemler, hesapların uzlaştırılması gibi tüm faaliyet alanlarını kapsar. Yapılan işlemler arasında dijitalleştirilmiş metin sesleri ve görsel görüntülerin işlenmesi ve iletimi bulunmaktadır. E-ticaret birçok farklı alanda kullanılır. Tüketiciler satın almak istedikleri ürünleri bilgisayarlar veya televizyonlarında görüntüleyebilir, ürüne erişebilir, bir araya getirildiğinde ürünlerin uygunluklarının nasıl oldukarını gözlerinde canlandırabilirler ve istedikleri yerden kendi tercihleri doğrultusunda sipariş verebilir ve ödeme yapabilirler. B2C bir şirketin ürünlerinin veya hizmetlerinin son kullanıcısı olan tüketiciler arasında doğrudan gerçekleştirilen iş veya işlemlerdir. Bir işletme modeli olarak işletmeden-tüketiciye, iki veya daha fazla işletme arasındaki ticareti ifade eden işletme modelinden belirgin olarak farklılık gösterir. Doğrudan tüketicilere satan çoğu şirket B2C şirketi olarak anılabilse de, bu terim çoğunlukla çevrimiçi perakendecilere ve ürün satan diğer şirketlere atıfta bulunmak için kullanılmaktadır. B2C satışlarına dayanan işletmeler, geri dönmelerini sağlamak için müşterileri ile iyi ilişkiler sürdürmelidir. İşletmeden işletmeye (B2B)'den farklı olarak, B2C'ye dayanan işletmeler tüketiciye pazarlama yaparken duygusal bir etkileşimi göz önüne almalıdır.
Özet (Çeviri)
Electronic commerce (e-commerce) refers generally to all forms of transactions relating to commercial activities, including both organizations and indivuduals. E- commerce includes an entire range of activities of product design, manufacturing, advertizing, commercial transactions, settlement of accounts by using a variety of computer networks. Processes made include the processing and transmission of digitized text sound and visual images. E-commerce is used in many different areas. They view these products on their computers or televisions, access about the product, visualize the way that products may fit together and order and pay for their choice, all from their place. B2C is a business or process that is directly performed between consumers who are the end users of a company's products or services. Operating as a business model-consumer differs markedly from the business model, which refers to the trade between two or more businesses. Although most companies that sell directly to consumers are referred to as the B2C company, this term is often used to refer to online retailers and other companies selling products. Businesses based on B2C sales should maintain good relationships with customers to ensure their return. Unlike business-to-business (B2B), B2C-based businesses should consider an emotional interaction when marketing to consumers.