Personel güçlendirmenin örgütsel güven ve iş tatmini ile ilişkisi: Görgül bir araştırma
Employee empowermentand its relationship between organizational trust and job satisfaction: An emprical study
  1. Tez No: 505006
  2. Yazar: MUHAMMED DEMİRALP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHİME DİLEK KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, Örgütsel Güven, İş Tatmini, Employee Empowerment, Organizational Trust, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı personel güçlendirme ile örgütsel güven ve iş tatmini kavramları arasındaki ilişkiyi irdelemektir. Araştırmada elde edilen bulguların personel güçlendirme başta olmak üzere örgütsel güven ve iş tatmini ile ilgili olarak gelecekte yapılacak olan çalışmalara ışık tutması hedeflenmektedir. Ayrıca bu bulguların, personel güçlendirme çalışmaları yürütme isteğinde bulunan yöneticilere ve insan kaynakları birimlerine muhtemel çıktılar açısından yol göstereceği düşünülmektedir. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde bulunan kamu kurumlarında çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi Ankara ilindeki bir kamu kuruluşunda çalışanlardan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında uygulanan ankette demografik özellikleri ölçmeye yönelik sorular, personel güçlendirme ölçeği, örgütsel güven ölçeği ve iş tatmini ölçeği yer almaktadır. Cronbach's Alpha güvenilirlik analizi sonucu bütün ölçeklerin yüksek derecede güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. Hipotezlerin test edilmesi için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.00 istatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın modelini test etmek amacıyla regresyon ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre personel güçlendirmenin yetkinlik boyutunun örgütsel güvene olan etkisinin ve yetkinlik boyutu ile örgütsel güven arasındaki ilişkinin anlamsız olduğu sonucuna varılmıştır. Geriye kalan boyutlar için ise personel güçlendirmenin örgütsel güven ve iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisi bulunduğu ve personel güçlendirme ile örgütsel güven ve iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the concept of employee empowerment to the concepts of organizational trust and job satisfaction. Findings obtained in the research can also be useful for future studies on the concepts of organizational trust and job satisfaction, especially the concept of employee empowerment. In addition, it is possible to say that these findings will guide the managers and human resources departments who wish to carry out personnel empowerment activities in terms of outputs. The universe of the research is composed of the people working in the public institutions in Ankara. The sample of the study is composed of people working in a public institution in Ankara. The questionnaire consists of questions about demographic characteristics, employee empowerment scale, organizational trust scale and job satisfaction scale. Cronbach's Alpha reliability analysis results show that all scales were highly reliable. Statistical package program SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.00 was used to test the hypotheses. Regression and Correlation analyses were used to test the model of study. According to the results obtained, the effect of the competence dimension of employee empowerment on organizational trust and the relationship between competency dimension and organizational trust are not significant. For the remaining dimensions, it was concluded that employee empowerment had a significant effect on organizational trust and job satisfaction, and there was a meaningful relationship between staff empowerment and organizational trust and job satisfaction.