Sağlık çalışanlarında sigara ve internet kullanımı ile sosyal kaytarma algısının değerlendirilmesi
Evaluation of social loafing perception with smoking and internet use in healthcare workers
  1. Tez No: 505007
  2. Yazar: VEDAT AÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara Bağımlılığı, İnternet Bağımlılığı, Sosyal Kaytarma, Sağlık Çalışanlarında Bağımlılık, Bağımlılık ile Sosyal Kaytarma, Smoking Addiction, Internet Addiction, Social Loafing, Addiction in Healthcare Workers, Addiction and Social Loafing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bağımlılıklar ve bağımlılık ile mücadele toplumsal bir sorun olarak kabul edilmektedir. Sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yapılabilmesi için sağlık çalışanlarının sayısı kadar nitelikleri de önem taşımaktadır. Sağlık hizmetleri uyumlu çalışması zorunlu olan ekipler tarafından verilmektedir. Sigara ve internet kullanımının çalışanların verimlik ve zaman yönetimine etki etmektedir. Mesai saatleri içerinde sigara ve internet kullanımı aynı ekipte yer alan diğer üyeler tarafından uygu görülmeyebilmektedir. Sosyal kaytarma grup içerisindeki etkinliğinin fark edilmeyeceğini düşünerek gerekli olandan daha az çaba sarf etmek olarak tanımlanmaktadır. Yapılan bu çalışma ile sağlık çalışanlarının sigara ve internet kullanımının sosyal kaytarmaya ile ilişkisi araştırılmıştır. Bu çalışma Kırklareli'de bulunan kamu hastanelerinde çalışanlar üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya 397 sağlık çalışandan anket yöntemi ile elde edilen veriler dahil edilmiştir. Çalışanların demografik verilerine çalışanların, mesleki kıdemleri, kurumda çalışma süreleri, çalıştıkları birim, çalışma şekilleri, idari görev durumları ve kadro pozisyonları eklenmiştir. Güvenirlik analizi sonucunda, sigara bağımlılığı ölçeğinin cronbach's alpha katsayısı 0,617, internet bağımlılığı ölçeğinin cronbach's alpha katsayısı 0,932 ve sosyal kaytarma ölçeğinin cronbach's alpha katsayısı 0,868 olarak tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan çalışanlarının %92,7'sinin (n=368) internet kullandığı ve %7,3'ünün internet kullanmadığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının işyerlerinde günlük mesai saatlerinde kişisel ihtiyaçları için ayırdıkları zamanın genel olarak 30 dakika ile 1 saat arasında olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan çalışanlarının %36,8'isinin (n=146) sigara kullandığı ve %63,2'sinin sigara kullanmadığı gözlemlenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda sigara ile sosyal kaytarma arasında belirgin bir ilişki bulunamamıştır. İnternet kullanımının, sosyal kaytarma ile ilişkili olduğu bulunmuştur. İnternet kullanma seviyesi arttıkça sosyal kaytarma algısı yükselmektedir. Araştırmada eğitim seviyesi arttıkça internet kullanma düzeyinde bir artış olduğu bununla beraber sosyal kaytarma algısının arttığı belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
Addictions and fight against addiction are considered a social problem. In order for health services to be carried out efficiently and effectively, qualifications, as well as the number of health care workers, are important. Health care services are provided by teams that are obliged to work in harmony. Smoking and internet use have an impact on the productivity and time management of employees. Smoking and internet use during working hours may not be found acceptable by other members of the same team. Social loafing is defined as making less effort than necessary, considering that his/her effectiveness within the group will not be recognized. With this study, the relationship of smoking and internet use of healthcare workers to the social loafing was investigated. This study was conducted on the employees of the public hospitals in Kırklareli. The data obtained by the questionnaire method from 397 healthcare workers were included in the study. The occupational seniorities, working times in the institution, units they work in, the way they work, administrative duties and positions of the employees are added to the demographic data of them. As a result of the reliability analysis, the cronbach's alpha coefficient of the smoking addiction scale was found to be 0.617, the cronbach's alpha coefficient of the internet addiction scale was 0.932 and the cronbach's alpha coefficient of the social loafing scale was 0.868. It was determined that 92.7% (n = 368) of the employees participating in the study used the internet and 7.3% did not use the internet. It has been determined that the time spent by health care workers participating in the study for their personal needs during working hours in the workplace is generally between 30 minutes and 1 hour. It was observed that 36.8% (n = 146) of the employees participating in the study smoked and 63.2% did not smoke. As a result of the research done, no significant relationship between smoking and social loafing was found. Internet use is found to be related with social loafing. As the level of internet use increases, the perception of social loafing rises. In the research, it was found that as the education level increased, there occurred an increase in the level of internet use, meanwhile, the social loafing perception increased.