Beliren yetişkinlikte romantik ilişki deneyimleri
Romantic relationship experiences in emerging adulthood
- Tez No: 505228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beliren yetişkinlik, romantik ilişki, romantik ilişki tarzları, temellendirilmiş kuram, Emerging adulthood, romantic relationship, romantic relationship styles, grounded theory
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada, beliren yetişkinlikte romantik ilişki deneyimlerine yönelik bir teori geliştirilmesi amaçlanmıştır. Beliren yetişkinlerle yapılan görüşmelerden elde edilen veriler nitel araştırma yöntemlerinden temellendirilmiş/gömülü kuram ile analiz edilmiştir. Katılımcıların seçiminde kriter örnekleme kullanılmıştır. Araştırma kriterleri arasında; katılımcıların 19-26 yaş arasında, romantik ilişki deneyimine sahip, üniversite öğrencisi veya mezun, orta veya üst sosyo-ekonomik düzeyde olmalarıdır. 25 katılımcı ile araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda, beliren yetişkinlerin romantik ilişki deneyimlerine ilişkin olarak romantik ilişki tarzlarına ulaşılmıştır. Benlik tanımı, geçmiş ilişki yaşantıları ve sosyal-kültürel bağlam değişkenlerinden etkilenen romantik ilişki tarzları kendi içerisinde dörde ayrılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to develop a theory of romantic relationship experiences in emerging adulthood. Data from interviews with emerging adulthoods were analyzed with grounded theory based on qualitative research methods. Criteria sampling was used in the selection of participants. Research criteria include; participants should be between 19-26 years of age, with experience of romantic relationship, university student or graduate, middle or upper socio-economic level. Research was conducted with 25 participants. As a result of the research, romantic relationship styles have emerged for romantic relationships experiences of emerging adults. The romantic relationship styles influenced by self-definition, past relationship experiences and social-cultural context variables are separated by four within themselves.