Kadının kariyer yaşamında karşılaştığı engeller ve cam tavan
The obstacles and glass roof that women face in career life
  1. Tez No: 505227
  2. Yazar: ESRA YEGENGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam tavan, kariyer engelleri, kadın yöneticiler, Glass Ceiling, career barriers, female managers
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Özellikle son yirmi yılda kadınlar çalışma hayatında daha fazla yer edinmeye başladılar. İş hayatında kadınların daha fazla yer almaya başlaması onların kariyer hedeflerinde, yönetimde yer almalarına katkı sağlamıştır. Yıllar içerisinde aktif çalışma yaşamında olan kadın sayısının artmasına rağmen; yönetim kademelerinde çalışan kadınların sayıca az olması, bu durumun neden var olduğuna dair çalışmaların yapılmasını gerekli kılmıştır. Kadınların iş hayatında sayıca fazla olmasına rağmen yönetim kadrolarında az yer almasının nedenlerinden biri olarak görülen“cam tavan”kadının kariyer yaşamında bir engel olarak ifade edilmektedir. Cam tavan, iş yerlerinde ve çalışma hayatlarının düzenlenmesinden kaynaklı sorunlar kadar kadınların bu sorunlara verdiği tepkiyi de ifade etmektedir. Cam tavanı aşmaya yönelik çalışmalar ve uygulamalar kadınların içsel engellerini hesaba katmadığında, kadınların kendi potansiyellerini benimseyememelerine neden olmaktadır. Bu çalışmada ki amaç; kadınların yönetim pozisyonlarına gelmelerine mani olan ''cam tavan'' engellerinin neler olduğu ve yönetici olmalarına engel olan nedenlerin, neler olduğu konusundaki algılarını tespit etmektir. Bu hedef ile kadın ve erkek çalışanların iş yaşamında kadın çalışanlara yönelik tutumları arasında bir fark olup olmadığı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Especially, women have started to be more in their business life in the last two decades. İt has contributed to involment in management in their career goals. Over the years, despite the fact that the number of actively women, who are working, this has been inadequate. Therefore, it is necessary for the investigation of the situation. Although women have a lot of work life, they are poor in management. One of the reasons for this is“the glass ceiling”. The glass ceiling is seen as a barrier to women's career. The glass ceiling also refers to the reaction of women to these problems, such as problems arising in the workplace and the regulation of their work life. Investigations and practices to overcome glass ceilings can not realize women's potentials when women's internal obstacles are not taken into consideration. The aim in this study is to determine what the glass ceiling obstacles are preventing women from becoming top managers. It is also to identify the reasons that prevent them from becoming useful managers. To this end, it is examined whether there is a difference between male and female staff and whether there is any difference in behaving to female employees.