Muhadram şairlerden Lebîd b. Rebîa ve muallkâsında öne çıkan konular
Lebid b. of Muhadram poets issues leading to Rebia and Mualkada
  1. Tez No: 505584
  2. Yazar: EBUBEKİR MATPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Lebîd b. Rebîa, Muallakât, Şiir, Şâir, Muhadram, Lebid b. Rebi, Muallakat, Poetry, Poet, Muhadram
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Lebîd b. Rebîa câhiliye döneminde yetişen en önemli şâirlerden olup, şiiri eleştirmenlerin süzgecinden geçerek dönemin eşsiz, nadide şiiri olarak adlandırılan muallakâ sahiplerinden biridir. Genç yaşta şiir söylemeye başlayan Lebîd, kısa zamanda dönemin en büyük şâirleri arasındaki yerini almıştır. Onu en önemli şâir kılan vasıfı muallakâ sahibi ve muallakâ sahipleri arasında islâmı kabul eden tek şâir olmasıdır. Bu çalışmada şâir ve şiirin Arap toplumundaki yeri, şâirin hayatı, edebi kişiliği eski Arap şiirindeki konular ve şâirin muallakâda ele aldığı konuları işlenmiş, muallakâ ve eski arap şiirinin özellikleri anlatılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Lebid b. Rebia is one of the most important poets of the era of ignorance, and is one of the unique, rare poets of the era by passing through the filter of critics ' poems. Lebid, who began to sing poetry at a young age, took its place among the greatest poets of the period in a short time. What makes him the most important poet is that he is the only one who accepts Islam among his master and master. In this study, the place of poet and poet in Arab society, the life of poet, literary personality and the subjects that poet dealt with in the old Arab poetry, muallalka, and the characteristics of the old Arabic poetry are explained and the study is completed.