Tiyatro oyunlarında video-art kullanımı
Video-art in theatre
  1. Tez No: 505630
  2. Yazar: BETÜL TİRBEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Video, Video-Art, Teknoloji, Teknolojinin Gelişimi, Performans, Video, Video-Art, Technology, Technological Developments, Performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
20. yüzyılın başlaması ile birlikte teknoloji sahne performansını hızlı bir şekilde etkilemiş ve bu gelişmeyle birlikte ortaya çıkan araçlar da oldukça dikkat çekmiştir. Teknolojinin gelişimi, performans sanatlarını ve onun uygulanışını oldukça değiştirmiştir. Fotoğraf makinesiyle başlayıp video-artna kadar gelen süreçte, özellikle tiyatro sanatının video-art kullanımı daha kapsamlı hale gelmiştir. Geleneksel reji yaklaşımlarından sıyrılıp multimedya yapımlara geçiş yapılması, performans kavramına bakış açımızı da değiştirmiştir. Günümüzde, teknolojinin kullanıldığı sahne performanlarında sanatçı o yaratıdan ayrı düşünülemez.Onlar artık birbirine organik bir bağ ile bağlanmış ayrılamaz bir bütündür. Bu tez çalışmasında teknolojik gelişimlerin sanata etkileri tartışılırken, tiyatro sanatı alanında video-art kullanımının esere, oyuncuya ve seyirciye etkisi üzerinde odaklanmaya çalışılmıştır. Video-art'ın tarihsel gelişimine bakılarak tiyatro sanatında nasıl kullanıldığı ve zaman içinde nasıl geliştiği açıklanacaktır. Bu çalışma günümüzdeki tiyatro sahnelemelerinin video-art'tan nasıl etkilendiğini ve bu uygulamanın sahne üzerindeki herşeye ve sahneleme biçimine olan etkisini açıklamaktadır. Teknolojik gelişmeler ve bunun doğrultusunda teknolojik araçlar, sanatçı ve yönetmene algıyı değiştirmek ve farklı sahneleme biçimlerini uygulayabilmek için yeni imkanlar sunmaktadır. Burada hedef seyircidir. Oyuncu ve yönetmen bu temsili seyirciler için unutulmaz bir deneyim haline getirmeyi amaçlamaktadırlar. Bu tez çalışması video-artnın sahnede farklı bir anlatım biçimi olarak yerini almasını ve bir tiyatro rejisinden örneklerle bu durumun olumlu ve olumsuz sonuçlarını özetlemektedir.
Özet (Çeviri)
With the beginning of the 20th century, technology quickly affected the stage performances, and the tools that emerged along with this development attracted considerable attention. The development of technology has changed drama and its implementation quite a bit. In the progress from photography to video art, especially the use of video-art in drama became more comprehensive. Moving from traditional approaches through multimedia productions has changed our view of performance. Nowadays, in stage performances where technology is used, the artist can not be considered apart from that creation. They are now an inseparable piece connected by an organic bond. This thesis study focuses on the effects of vido-art usage on drama, acting and audience. Based on the historical development of Video-art, it will be explained how it is used in drama and how it develops over time. This study explains how today's theater scenes are influenced by video art and the effect of this application on everything on stage and the way of staging. Technological developments and technological tools offer new possibilities for artists and directors to change the perception and apply different staging forms. Audience is the target. The actor and director intend to make this representation an unforgettable experience for the audience. This thesis study summarizes the fact that video art takes its place as a different narrative form on the stage and its positive and negative consequences with examples from stage directions.