Ergenlerde benlik saygısı, saldırganlık ve stresle başa çıkabilme arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relationship between self-respectability, aggressiveness and being able to cope with stress in adolescents
  1. Tez No: 505820
  2. Yazar: DURAN ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL HAMARTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Benlik Saygısı, Saldırganlık, Stres, Adolescence, Respect for Self, Aggression, Stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlerde benlik saygısı, saldırganlık ve stresle başa çıkabilme arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada genel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Hatay ilinde, 15-19 yaş aralığındaki ergenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında Hatay ilinde bulunan ulaşabilirlik göz önüne alınarak tesadüfî eleman örnekleme yöntemiyle seçilen ve lise düzeyinde öğrenim gören 15-19 yaş aralığındaki öğrencileri kapsamaktadır. Araştırmaya 262'si kız 328'i erkek olmak üzere 590 öğrenci katılmıştır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla benlik saygısı düzeylerini ölçmek için 'Benlik Saygısı Ölçeği, saldırganlık düzeylerini ölçmek için 'Saldırganlık Ölçeği', stres ile başa çıkabilme düzeylerini ölçmek için 'Stres ile Başa Çıkma Ölçeği' ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Verilerin istatistik analizi SPSS programı ile yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre cinsiyet değişkeninin benlik saygısı üzerinde etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Kız öğrencilerin stresle başa çıkabilme becerilerinin erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca stresle aktif ve olumsuz başa çıkma becerileri boyutunda cinsiyete göre fark gözlenmez iken olumsuz başa çıkma becerilerinin kızlarda daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fiziksel saldırganlığın erkeklerde daha yüksek olduğu, sözel saldırganlığın ise kız öğrencilerde daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca kız öğrencilerin düşmanlık boyutunda saldırganlıkları erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ergenlerin benlik saygıları stresle aktif ve olumsuz olarak başa çıkabilme becerileri üzerinde etkili bir faktördür. Benlik saygısının en çok etki ettiği saldırganlık türü ise sırası ile, düşmanlık, fiziksel saldırganlık ve dolaylı saldırganlıktır. Bu çalışmanın insan hayatının en kritik dönemlerinden birisi olan ergenlik dönemini anlama ve anlamlandırmaya katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to determine a relationship between self-esteem, aggression, and coping with stress in adolescents. The research was conducted by utilizing general survey model. The universe of the research is composed of adolescents in the age of 15-19 in Hatay. The sample of the study includes the students aged 15-19 who are selected by chance method sampling considering the reachability in Hatay province during the 2015-2016 academic year and who are studying at high school level. 590 students including 262 females and 328 males participated in the research. The Self-Esteem Scale was used to measure self-esteem levels, the Aggression Scale was used to measure aggression levels, the 'Stress Coping Scale' and the personal information form prepared by the researcher were used to measure the levels of self-esteem. SPSS program was used for data analysis in particular t-test, one-way analysis of variance and Regression Technique. According to the findings obtained, it was concluded that gender variable has an effect on self esteem. Girls' rights have been found to be more able to cope with stress than male students. In addition, the strase is active and has a negative outcome. It is seen that physical aggression is higher in males and verbal aggressiveness is higher in girl students. Moreover, it was concluded that female students' aggressiveness in hostility dimension is higher than male students. The self esteem of the adolescents is an effective factor on the ability to cope with stress active and negative. The type of aggression that self esteem most affects is hostility, physical aggression and indirect aggressiveness. The present study is considered to have a significant contribution to understanding adolescence, a critical period with a lasting impact in any human being.