İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerinin belirlenmesi ve akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Internet in primary school 4th grade students determination of the adjustments levels and the relationship between academic success investigation
- Tez No: 505961
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN DALAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Bağımlılık, Akademik, Başarı, İlkokul, Internet, Addiction, Academic, Success, Elementary School
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeyleri ile akademik başarıları arasında ilişkiyi incelemeyi amaçlayan bu araştırma nicel verilere dayalı genel tarama modelinde ve ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma örneklemi Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinde yer alan çalışma örneklemi için belirlenen ilkokullarda öğrenim gören 4.sınıf öğrencileri olarak belirlenmiştir. Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinde çalışma örneklemi için belirlenen ilkokullarda öğrenim gören 4.sınıf öğrenci sayısı Boğazlıyan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü strateji geliştirme biriminden alınmıştır. Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinde 4.sınıflarda öğrenim gören öğrencisi sayısı (α=415) olarak tespit edilmiştir. Araştırmada Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinde yer alan ilkokullarda okuyan 4.sınıf öğrencileri (n=199) evrenden kolayda örnekleme alma yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmada İnternet Bağımlılık Ölçeği gerekli izinler alınarak kullanılmıştır. Araştırmada internet bağımlılık düzeyi ile akademik başarı düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is aimed at determining the relationship between internet addiction levels and academic achievement of 4th grade students in primary school and it is a research in quantitative based general screening and relational screening model. The research universe was determined as the 4th grade students studying in the primary schools determined for the study universe in the province of Boğazlıyan, Yozgat. The number of 4th grade students studying in the primary schools determined for the study universe in the province of Boğazlıyan in Yozgat province was taken from the Boğazlıyan District National Education Directorate's strategy development unit. The number of students studying in the 4th grade in the province of Boğazlıyan in Yozgat province was determined as (α= 415). In the study, 4th grade students (n = 199) who were studying in primary schools in Yozgat province Boğazlıyan province were selected by sampling method easily. Internet Dependency Scale was used in the study with necessary permissions. It was concluded that there was a statistically significant relationship between internet addiction level and academic achievement level in the research.