Akkirmânî Ali Efendi (Ö. 1028/1618)'nin nikah Ve talak ile ilgili fetvaları
Akkirmanî Ali Efendi (Ö.1028/1619)'s fatwas related to marriage and divorce
- Tez No: 506461
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Akkirmanî Ali Efendi, Fetâvâ, Osmanlı, Nikah, Talak, Akkirmanî Ali Efendi, Fatwa, Ottoman, Marriage, Divorce
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez 16-17. yüzyıllar arasında yaşamış olan Akkirmânî Ali Efendi'nin yaşadığı asra genel bir bakış, hayatı, fıkhi yönü ve“Fetâvâ Akkirmanî”adıyla anılan fetva mecmuasındaki nikah ve talakla ilgili fetvalarının çevirim yazısı ve tahkiki konularını kapsamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde Akkirmani Ali Efendi'nin yaşadığı bölge, 16.yüzyılın son yarısı ve 17. yüzyılın başları Osmanlı Devleti hakkında siyasi ve sosyal bilgilere yer verilmiş, daha sonra müellif Ali Efendi'nin hayatı ve fıkhi yönü ele alınmış ve fetva mecmuası hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci Bölümde Fetâvâ Akkirmanî'nin“Nikah”ve“Talak”bölümlerinin çevirim yazısı ve tahkiki yer almaktadır. Çalışmanın son bölümünde genel bir değerlendirmeye ve ekte ise çevirim yazısı yapılan bölümlerin orjinal metinlerine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis includes translation and examination of the fetwas about marriage and divorce in Akkirmani Ali Efendi's work“Fetâvâ Akkirmanî”with an overwiev of Ali Efendi's bioghraphy, his other works, the direction of his fiqh and the time when he lived in the Ottoman Empire during the 16-17th century. In the first part of the study political and social information about the Ottoman Empire in the time between the end of the 16th century and the beginning of the 17th century was given. Then the life, works and the direction of the author Ali Efendi were discussed and information about the existing copies were given. In the second part, the translation of the“marriage”and“divorce”sections of Fetâvâ Akkirmanî were presented. In the last part of the work, there is a general evaluation and original texts of the fetwas studied.