Kınalı keklikte (alectoris chukar) kalp ve koroner damarlar üzerine makroanatomik ve subgross bir çalışma
A macroanatomic and subgross study on red-legged partridge's heart and coronary vessels
- Tez No: 506532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Kalp, keklik, koroner arterler, korozyon kast, latex, Coronary arteries, corrosion caste, heart, latex, partridge
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, keklikte kalbin ve koroner arterlerin özelliklerini makroanatomik olarak incelemek için yapıldı. Kanatlı kalbi üzerine yapılan çalışmaların az olması sebebiyle bu çalışmanın yapılmasına karar verildi. Yapılan çalışmada 10 adet kınalı keklik (Alectoris chukar) kullanıldı. Kalplere korozyon kast tekniği ve latex enjeksiyonu uygulandı. Keklikte kalbin ikinci ve beşinci kaburgalar arasında olduğu tespit edildi. Kalbin keklikte lig. sternopericardiaca ile sternum'a bağlandığı saptandı. Apex cordis'in sadece ventriculus sinister tarafından şekillendirildiği görüldü. Ventriculus sinister'in duvarının ventriculus dexter'in duvarından daha kalın olduğu belirlendi. Keklikte a. coronaria sinistra'nın a. coronaria dextra'dan kalın olduğu dikkat çekti. A. coronaria sinistra'nın dallarının r. profundus ve r. superficialis olduğu görüldü. R. superficialis'ten r. interventricularis paraconalis, rr. conales, rr. ventriculares, rr. atriales ve circumflexus'un çıktığı tespit edildi. R. profundus'tan rr. septales ve rr. ventriculares'in orijin aldığı görüldü. A. coronaria dextra'nın dallarının r. superficialis ve r. profundus olduğu saptandı. R. superficialis'ten r. interventricularis subsinuosus ve r. circumflexus'un çıktığı rapor edildi. R. circumflexus'un da rr. atriales ve rr. ventriculares'i verdiği ifade edildi. R. profundus'tan rr. septales ve rr. ventriculares'in çıktığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine macroanatomically the properties of heart and coronary arteries in partridge. It was decided that this study should be done because the studies on the winged heart were few. In the study, 10 red-legged partridges (Alectoris chukar) were used. Corrosion caste technique and latex injection were applied to the hearts. The heart was found to be between the second and fifth ribs in partridges. The heart was found to connect to the sternum by lig. sternopericardiaca in partridge. It was seen that apex cordis was formed only by ventriculus sinister. The wall of the left ventricle was found to be thicker than the wall of the right ventricle. It was attracted attention to that the a. coronaria sinistra was thicker than the a. coronaria dextra. It was seen that the branches of a. coronaria sinistra were r. profundus and r. superficialis. It has been identified that the branches of r. superficialis were r. interventricularis paraconalis, rr. conales, rr. ventriculares, rr. atriales and r. circumflexus. It was seen that r. septales and rr. ventriculares were originated from r. profundus. The branches of a.coronaria dextra were found to be r. superficialis and r. profundus. The originate of r. interventricularis subsinusosus and r. circumflexus from r. superficialis has been reported. It was also said that r. circumflexus gave rr. atriales and rr. ventriculares. It was specified that rr. septales and rr. ventriculares were originated from r. profundus.