Kınalı kekliklerde (alectoris chukar) florfenikolün farmakokinetiği ve doku kalıntı düzeylerinin belirlenmesi
Determination of pharmacokinetics and tissue residue levels of florfenicol in partridges (alectoris chukar)
- Tez No: 896228
- Danışmanlar: Prof.Dr. FATİH SAKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma Kınalı kekliklerde (Alectoris chukar) damar içi ve oral uygulama sonrasında florfenikolün (FF) farmakokinetiği ve biyoyararlanımı ile 5 gün boyunca gastrik gavaj yöntemi ile FF uygulandıktan sonra doku kalıntı düzeylerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirildi Çalışmada 90 adet sağlıklı kınalı keklik (350-550 gr) kullanıldı. Araştırma farmakokinetik (n=24) ve kalıntı (n=66) olmak üzere iki aşamada gerçekleştirildi. Farmakokinetik aşamasında damar içi (n=12) ve oral (n=12) gruptaki keklikler iki eşit alt gruba ayrıldı ve art arda gelen kan alım zamanlarında farklı alt gruplar kullanıldı. FF her iki gruba da 30 mg/kg tek doz uygulandı. Kalıntı aşamasında 6 adet keklik kontrol grubu olarak ayrıldı ve diğer kekliklere günde bir defa 5 gün boyunca gastrik gavaj yöntemi ile 30 mg/kg dozda FF uygulandı. Son ilaç uygulamasını (5.doz) takiben 2., 6., 12., 24., 48., 72., 96., 120., 144. ve 192 saatlerde, her örnekleme zamanında 6'şar adet keklikten kan, karaciğer, böbrek, kas ve deri+yağ dokuları alındı. FF ve florfenikol aminin (FFA) plazma ve doku konsantrasyonları yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC-UV) kullanılarak analiz edildi. FF'nin eliminasyon yarı ömrü IV ve oral yollar için sırasıyla 5,25 (sa) ve 5,44 (sa) idi. FF'nin IV uygulamadan sonra kararlı durumdaki dağılım hacmi ve total klerens sırasıyla 0,38 (L/kg) ve 0,07 (L/sa/kg) idi. FF ve FFA'nın oral uygulamadan sonraki pik plazma konsantrasyonları sırasıyla 42,26 (μg/mL) ve 2,32 (μg/mL) idi. Oral uygulamada FF'nin biyoyararlanımı %51,55'tir. FF ve FFA'nın karaciğer, böbrek, kas ve deri+yağ dokularında tespit edilen geri çekilme süreleri sırasıyla 3, 4, 6 ve 5 gün olarak belirlendi. Kanatlı hayvanların yenilebilir dokularında FF ve FFA kalıntılarının varlığı insan sağlığında olumsuz etkilere neden olması nedeniyle gıda güvenliğinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada dokulardaki ilaç kalıntısının, Avrupa İlaç Ajansı tarafından belirlenen maksimum kalıntı limitinin altında kalması için en az 6 günlük bir geri çekilme süresi önerildi. Sonuç olarak kınalı kekliklerde florfenikolün kullanılabileceği ancak farmakodinamik çalışmalara da ihtiyaç olacağı değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the pharmacokinetics and bioavailability of flufenicol (FF) after intravenous and oral administration and the tissue residue levels after FF administration by gastric gavage method for 5 days in partridges (Alectoris chukar). 90 healthy partridges (350-550 g) were used in the study. The study was carried out in two phases: pharmacokinetic (n=24) and residue (n=66). In the pharmacokinetic phase, partridges in the intravenous (n=12) and oral (n=12) groups were divided into two equal subgroups and different subgroups were used at successive blood sampling times. FF was administered to both groups at a single dose of 30 mg/kg. In the residual phase, 6 partridges were divided as control group and the other partridges were administered FF at a dose of 30 mg/kg by gastric gavage once a day for 5 days. Blood, liver, kidney, muscle and skin+fat tissues were collected from 6 partridges at each sampling time at 2nd, 6th, 12th, 12th, 24th, 48th, 48th, 72nd, 96th, 120th, 144th and 192 hours following the last drug administration (5th dose). Plasma and tissue concentrations of FF and florfenicol amine (FFA) were analyzed using high performance liquid chromatography (HPLC-UV). The elimination half-life of FF was 5.25 (h) and 5.44 (h) for the IV and oral routes, respectively. The steady-state volume of distribution and total clearance of FF after IV administration were 0.38 (L/kg) and 0.07 (L/h/kg), respectively. The peak plasma concentrations of FF and FFA after oral administration were 42.26 (μg/mL) and 2.32 (μg/mL), respectively. The bioavailability of FF in oral administration was 51.55%. The withdrawal times of FF and FFA in liver, kidney, muscle and skin+fat tissues were 3, 4, 6 and 5 days, respectively. The presence of FF and FFA residues in the edible tissues of poultry has an important place in food safety due to its negative effects on human health. In this study, a withdrawal period of at least 6 days was recommended for the drug residue in tissues to remain below the maximum residue limit set by the European Medicines Agency. As a result, it was evaluated that florfenicol can be used in partridges but pharmacodynamic studies will be needed.
Benzer Tezler
- Kınalı kekliklerde (Alectoris chukar) rasyona farklı düzeylerde ilave edilen kondanse tanen kaynağının, büyüme performansı, karkas özellikleri ve sağlık parametreleri üzerine etkileri
Effects of different levels of condensed tannin on growth performance, carcass characteristics and health parameters in chukar partridges (Alectoris chukar)
HASAN TARIK EŞKİ
Doktora
Türkçe
2024
Veteriner HekimliğiSelçuk ÜniversitesiHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NURETTİN GÜLŞEN
- Kınalı kekliklerde (Alectoris chukar) selenyumun in ovo enjeksiyon ve yeme ilavesinin kuluçka sonuçlarına, karaciğer antioksidan düzeyine ve civciv gelişimi üzerine etkisi
Effect of selenium In ovo injection and addition to diet on hatching results, liver antioxidant level and chick development in chukar partridges (Alectoris chukar)
SEZEN TAYAM
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
ZiraatVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiZootekni Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FİLİZ KARADAŞ
- Kınalı kekliklerde (Alectoris chukar) yumurta ağırlığının kuluçka randımanına ve yumurta kalite özelliklerine etkisi
The effect of egg weight in chukar pardridges (Alectoris chukar)on hatchability of the quality characteristic of egg
ALİ KIZIL
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
BiyomühendislikKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiBiyomedikal Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÇAĞRI ÖZGÜR ÖZKAN
- Kınalı kekliklerde (Alectoris chukar) yeşil yem kaynağı olarak hidroponik arpa kullanımı ve etkileri
The use and effects of hydroponic barley as a green feed source on red partridge (Alectoris chukar)
MUSTAFA ALTUNTAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
ZiraatKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiBiyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÇAĞRI ÖZGÜR ÖZKAN
- Kekliklerde uçmanın engellenmesi üzerine çalışmalar
Investigations on flight restraint in partridges
SÜLEYMAN ALTIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2008
Veteriner HekimliğiAfyon Kocatepe ÜniversitesiCerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİRKAN