Medyada çıkan kadına yönelik şiddet haberlerinin analizi
  1. Tez No: 506542
  2. Yazar: GÜLŞEN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, kadına yönelik şiddet, medya, Violence, violence against women, media
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı; kadına yönelik şiddet haberlerinin medyada ne şekilde yer aldığını, kadına yönelik şiddet haberlerinin sunulurken kullanılan dil ve üslubun nasıl olduğunun araştırılması ve analiz edilmesidir. Şiddet gibi önem arz eden bir konuda medyanın sorumlu ve farkındalık oluşturma gibi önemli görevleri olduğu ve medyanın haberleri sunarken objektif olması, şiddete maruz kalan kişilere ikincil bir mağduriyet oluşturmaması gerekmektedir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, tez medyanın kadına yönelik şiddet haberlerini sunarken kullandığı dili analiz etmeyi amaçlamaktadır. Kadına yönelik şiddet dünyada ve Türkiye'de oldukça yaygın bir toplumsal sorundur. Bu nedenle bu tez basında kadına yönelik şiddet haberlerinin ne şekilde sunulduğunu nitelik analiz yöntemiyle ele alacaktır. Ayrıca sansasyonel ifadelerin ve şiddet içeriğinin basında ne şekilde yer bulduğunu göstermeye de çalışacaktır. Tez, 2011-2016 yılları basında çıkan kadına yönelik şiddet haberlerini konumuz açısından ele alacaktır. Bu gazeteler, okunma oranı, yaygınlık ve kolay ulaşılabilirlik gibi unsurlar nedeniyle seçilmiştir. Çalışma sonunda incelenen gazetelerdeki kadına yönelik şiddet haberlerinin özensiz, sansasyonel ve şiddet içerikli üslupla yer aldığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze how violence against women is being covered in the news media in Turkey. News media bears the responsibility of raising awareness about violence and such responsibility requires objective and careful coverage that does not create another unjust suffering for victims. In this respect, the study aims to examine wording and tone used in news coverage about violence against women. Violence against women, in Turkey and around the globe, is a vital social problem. Thus, this study examines how news related to violence against women are being presented with the quality analysis method. It also aims to reveal how sensational language and content that contain violence is being used in the news media. This study, analyze the news content about violence towards women published in the Turkish-language newspapers between the years 2011 and 2016. These newspapers are selected based on their circulation, prevalence, and availability. This study concludes that news content about violence against women is presented with careless, sensational, and violent wording in the analyzed newspapers.