Usage intention towards electric vehicles in Turkey
Türkiye'de elektrikli araçlara yönelik kullanım niyeti
- Tez No: 506605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN VARNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, İşletme, Advertising, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama İletişimi, Tüketici Davranışları, Elektrikli Araçlar, Yeşil Pazarlama, Sürdürülebilirlik, Marketing Communication, Consumer Behavior, Electric Vehicles, Green Marketing, Sustainability
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ulaştırma sektörünün iklim değişikliği üzerindeki önemli etkileri son yıllarda birçok çalışma ile ortaya konulmuştur. Bu durum tüm dünyada elektrikli araçlarla ilgili akademik çalışmalarda bir artış meydana getirmiştir. Ancak elektrikli araçların satış seviyelerinin düşük olması istenilen düzeyde çevre katkısının önünde bir bariyer olmaktadır. Bu tez -uluslararası birçok yayında önerildiği üzere- elektrikli araçların yaygınlaşmasının tüketicilerin kullanım niyetine etki eden faktörlerin tespit edilmesine bağlı olduğu düşüncesinden yola çıkmaktadır. Türkiye'de bu alanda yapılan araştırmaların birçoğu ekonomik ve teknik detaylara odaklanmıştır. Tüketici davranışları açısından değerlendirme yapan yeterli sayıda araştırma bulunmamaktadır. Bu bağlamda tezin birincil amacı tüketicilerin elektrikli araç kullanım niyetlerine etki eden faktörleri incelemektir. Bulguların sektördeki markaların Türkiye'deki pazarlama ve iletişim stratejilerine katkıda bulunması beklenmektedir. Araştırmada ilk olarak ikincil kaynaklar incelenmiş, buradan elde edilen bilgiler ışığında 10 elektrikli araç kullanıcısı ile derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın son aşamasında mülakatların analizinden elde edilen bulgular ve literatürden elde edilen teorik bilgiler ışığında dört adet hipotez oluşturulmuş ve 355 lisans öğrencisine anket uygulanarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Evidence suggests that transportation is among the most important factors for climate change. Since air pollution that caused by cars is a major environmental problem, researchers have shown an increased interest in electric vehicles, in recent years. However, one of the main obstacles is that sales are not widespread enough yet. This thesis suggest that diffusion of electric vehicles depends on finding the determinants of consumer intention to use. Most previous published studies in Turkey have only focused on technical and economic aspects. Up to now, far too little attention has been paid to consumer behaviors in this regard. The primary aim of this thesis is to investigate the most important predictors of Turkish consumers' usage intention towards electric vehicles. The findings should make an important contribution to marketing and communication strategies. The research data in this thesis is drawn from three main sources: literature review as secondary source, qualitative and quantitative methods as primary sources. First, 10 interviews were organized according to literature findings. Then, from the results of both literature review and the qualitative studies, four hypotheses were developed and tested through a questionnaire with the sample of 355 undergraduate students.